Política

Municipals mirant cap al 27-S

Les direccions de CiU i ERC venen les eleccions del 24-M com una primera volta de les catalanes

La majoria dels alcaldes i els diputats consultats creuen que prevaldran les qüestions locals per damunt de les nacionals

Les municipals són l'única cita electoral de les quatre que afrontem –locals, catalanes, estatals i europees– en què la prioritat és el candidat i no el programa, perquè els municipis tenen les seves pròpies dinàmiques i la gent es coneix més. Aquesta afirmació tan gastada entre els polítics i els equips d'assessors podria quedar desfasada per primera vegada i la qüestió nacional podria passar per davant de la local. La situació que viu el país és extraordinària, amb unes mobilitzacions sense precedents en les últimes tres Diades i poc més de mig any després de la consulta del 9-N. Això sense oblidar que tan sols quatre mesos després de les municipals hi ha les eleccions catalanes.

El president de CDC, Artur Mas, i el d'ERC, Oriol Junqueras, insisteixen a presentar les locals del 24 de maig com la primera volta de les catalanes del 27 de setembre. De fet, en un article d'opinió publicat ahir per El Punt Avui, Junqueras alertava que si els independentistes no obtenen majoria als ajuntaments, el procés català en podria sortir “molt tocat”. Però l'opinió de Mas i Junqueras és compartida pel territori? És a dir, realment veuen les municipals com una primera volta? Depèn de la persona a qui es pregunti, però bona part dels alcaldes consultats per aquest diari –la majoria també són diputats al Parlament de Catalunya– no ho veuen ben bé igual. Al seu parer, la societat civil ja ha demostrat que està plenament involucrada en el procés sobiranista i, a l'hora de triar alcalde, prevalen els criteris municipals. “En unes eleccions municipals, els ciutadans han de vetllar per solucionar els problemes de la seva ciutat”, afirma l'alcalde de Salou, Pere Granados. És clar que ell es presenta amb una formació d'independents, però aquesta afirmació és compartida per alcaldes militants que també estan al Parlament. Per exemple, el de Caldes de Montbui, Jordi Solé (ERC): “Crec que el factor procés no serà determinant a l'hora de decantar el vot. Hi tindrà un pes, però no crec que sigui determinant.” No obstant això, confia que la participació serà alta justament pel procés i que, un cop hagi passat tot, els ajuntaments s'haurien de posar a disposició del Parlament per proclamar la independència si arribés el cas.

La poca incidència del vessant nacional en el 24-M també la posen en relleu alcaldes de partits diversos: tant del PP –Manuel Reyes (Castelldefels)– i del PSC –Juli Fernández (Palafrugell), Raquel Sánchez (Gavà) i Carles Ruiz (Viladecans)– com de CiU –Àlex Moga (Vielha) i Ferran Bel (Tortosa)– i d'ERC –Dionís Guiteras (Moià).

En l'altre extrem, hi ha qui considera que la incidència és indiscutible: es votarà en clau nacional. És la tesi que defensen diputats com ara Carles Puigdemont (Girona, de CiU), Albert Batalla (la Seu d'Urgell, CiU), Ferran Falcó (Badalona, CiU), Lluís Guinó (Besalú, CiU) i Josep Andreu (Montblanc, ERC). Al seu parer, el factor nacional hi serà molt present, fins i tot en els pactes postelectorals. Creuen que una majoria independentista als consistoris és una garantia perquè Catalunya assoleixi la plenitud nacional. “A l'hora d'escollir el millor ajuntament, els ciutadans seran conscients que també estaran definint els consistoris que hauran de protagonitzar el procés cap a la consecució d'un estat propi”, afirma Puigdemont. En el mateix sentit es pronuncia una de les cares catalanistes del PSC, Àngel Ros, alcalde de Lleida, que sosté: “A més de dilucidar sobre gestió local, qui escombra millor i els projectes de ciutat, també es debatrà sobre el projecte de país.”

[Opinions recollides per Joan Tort, David Marín, Rosa M. Bravo, Lurdes Moreso, Xavier Pete i Carina Filella.]

LES DATES

24.05.15
Tindran lloc
les eleccions per triar alcalde als 947 municipis catalans.
La gent decideix qui vol que sigui el seu alcalde en funció de qui considera més adient
Ferran Bel
alcalde de Tortosa (CiU)
A les ciutats grans hi influirà el procés, però als pobles importa més el coneixement dels candidats
Àlex Moga
alc. Vielha e Mijaran i diputat (CiU)
El 27-S hi tindrà pes, però no serà clau. Ho seran els factors locals i la valoració dels candidats
Jordi Solé
alc. CALDES DE MONT. I DIPUTAT (erc)
El 27-S queda lluny per als ciutadans. Si puja ERC, serà perquè Artur Mas és el millor candidat d'ERC
Manuel Reyes
alc. de castelldefels i diputat (pp)
Hi pot tenir una incidència, però l'efecte del 27-S no ha de ser gran, perquè aquí es vota la persona
Juli Fernández
alc. de PALAFRUGELL I DIPUTAT (PSC)
27.09.15
Catalunya
celebrarà les eleccions per triar el president de la Generalitat i els 135 diputats.
No crec que el 27-S hi influeixi, perquè ja tenim una majoria sobiranista i hi pesa més la persona
Dionís Guiteras
alcalde de moià i diputat (ERC)
Serà una primera volta amb un fort component nacional per confirmar els resultats del 9-N
Lluís Guinó
alcalde de Besalú i diputat (cIU)
Sempre s'hi vota la persona i el projecte. Però enguany hi ha un valor afegit, que és la independència
Carles Puigdemont
alcalde de gIRONA i diputat (cIu)
Les municipals no estaran marcades en absolut pel 27-S; la ciutadania diferencia una contesa de l'altra
Pere Granados
alcalde de salou (FUPS)
Serà la primera volta de les eleccions del 27-S, tant en la participació com en els programes
Josep Andreu
alc. de montblanc i diputat (ERC)
El 24-M és important per garantir que el món local continuï al costat del procés que lidera Mas
Albert Batalla
alc. de la seu d'urgell i diputat (CiU)
Ben segur que hi haurà un component més nacionalista i es parlarà de gestió local i de projecte de país
Àngel Ros
alcalde de LLEIDA i exdiputat (PSC)

L'AMI insisteix a promoure pactes sobiranistes

Ja ho va dir fa setmanes el president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI): allà on sigui possible, hi hauria d'haver acords de governabilitat entre formacions independentistes. Això, bàsicament, suposa pactes entre CiU, ERC i la CUP. Més enllà de les declaracions mediàtiques de torn, però, l'AMI vol fer un pas més i plantejarà la idoneïtat d'aquest tipus d'acords durant la reunió executiva que tindrà lloc a Cervera el dia 13 de març.

Segons han explicat fonts de l'entitat, ja hi ha un document de treball elaborat, que s'acabarà de perfilar en aquesta reunió. Serà en la discussió de l'executiva que es decidirà si es valida, si es presenten esmenes o si simplement es retira. La declaració, de caire polític, s'enviarà a tots els alcaldes que formen part de l'AMI per si s'hi volen adherir. De tota manera, adverteixen que no es tracta de promoure que els municipis s'afegeixin a una posició determinada, sinó més aviat que beneeixin la declaració política. També es farà arribar als municipis que no formen part de l'AMI per si la volen subscriure.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia