cultura

La relació entre la Xirgu i Lorca

Un telefilm de TV3 que protagonitza Laia Marull recrea les dificultats per estrenar ‘Mariana Pineda'

Marull: “N'hi ha molt poques com ella; molt compromesa, que la seva vida és el teatre”

La relació entre dues figures tan universals del segle XX com Margarida Xirgu i Federico García Lorca centra el telefilm de TV3 dirigit per Sílvia Quer que s'està rodant aquests dies a Molins de Rei (Baix Llobregat) i que es completarà al Teatre Municipal de Girona. La història se centra en l'any 1927 i recrea les dificultats per estrenar l'obra Mariana Pineda en plena dictadura de Primo de Rivera. La Xirgu, l'actriu està protagonitzada per Laia Marull i Fran Perea com a Lorca. També hi participen Pere Ponce, Míriam Iscla i Pau Durà.

L'actriu Laia Marull va explicar ahir, en una trobada amb els periodistes, que el telefilm mostra “la lluita per superar les censures, i no claudicar davant el poder; la lluita de la Mariana i la de la Xirgu per estrenar l'obra tal com era”. Sobre el pes d'interpretar la Xirgu, Laia Marull va dir que li fa “molta il·lusió”. “Jo no sóc com la Xirgu, dona de teatre en majúscules; sí que sento compromís, però la Xirgu era molta Xirgu i jo no hi arribo”, va afegir-hi. El telefilm, amb guió de Margarita Melgar, estableix paral·lelismes entre la història de Mariana Pineda i de l'actriu nascuda a Molins de Rei. Així, no només explica els problemes tècnics i artístics que va tenir la companyia de la Xirgu per interpretar l'obra de Lorca, sinó que mostra les relacions més personals, entre els deures i els sentiments. Així aborda la relació entre la Xirgu i Lorca. L'actor Fran Perea va dir que “entén molt bé” els llocs que recrea Lorca i sent “de molt a prop” les “metàfores” i les “olors” que descriu. “Tenien molta admiració l'un per l'altre. La Xirgu ha passat a la història per ser l'actriu de Lorca, i el llenguatge de Lorca servia perquè la Xirgu creixés més”, va afegir Míriam Iscla.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia