cultura

Edicions Bullent publica la història d'un jove hiperactiu

Es tracta de l'obra guanyadora del 34è Premi de Narrativa Juvenil Enric Valor

L'escriptora Lliris Picó ha estat la responsable d'aquesta entranyable novel·la, on un jove Moisés, explica seues coses personals i relata el periple mèdic viscut fins que va estar diagnosticat i etiquetat com a una persona hiperactiva.

Al llarg de 26 capítols ben trenats, el protagonista salta des de la percepció de sentir-se com a un paquet de pasta o una marca de roba, fins a les colpidores i repetitives ordres de la seua família relacionades amb el comportament desfermat, passant també per la sensació de ser-hi un jove adoptat i per sentir l'amor en primera persona del singular.

L'autora, personifica en “Moisés estigues quiet” una realitat que viuen moltes famílies valencianes amb la presència d'un jovenet d'aquestes característiques, però a més d'això, ha sabut explicar el costat més humà d'aquesta tipologia de persones que viuen i senten dins seu, el mateix que viuen i senten e comú de mortals, però si vols, d'una manera més accelerada o, si més no, d'una manera ben singular.

Les escenes més quotidianes de la vida personal, sentimental i física del jove, es relaten d'una manera atractiva i propera, fins el punt de fer mimetitzar el lector, amb els sentiments d'aquest Moisés que sent que estima, però que igualment se sent estimat per les persones que l'envolten.

Un jove aquest, a qui li encanta contar històries i tria per relatar-nos la seua pròpia història adquirint el paper del seu propi narrador d'una realitat que sempre li ha preocupat, des de la seua tendra infantesa. Una realitat que el fa patir, que el fa interpel·lar-se per la seua procedència primera, per la seua existència de cara al Maigmó...

Per les pàgines d'aquesta novel·la de Lliris Picó, desfilen personatges coneguts del món musical peninsular, escriptores de reconegut prestigi de les lletres catalanes, situacions viscudes amb les noves tecnologies, amb les manifestacions contra la línia 2 del tramvia d'Alacant, amb la Guàrdia Civil que no parava de preguntar-li inquisitorialment...

Moisés ho experimenta tot, i arriba a la conclusió que les paraules i els silencis poden ferir tant com els ganivets o les navalles. Que un esquinç de l'ànima pot ser molt més profund que una ferida real. Que, de sobte, s'adona que fer-se major no és qualsevol ximpleria. Així ho relata de mans de la seua creadora, Lliris Picó, llicenciada en Filologia Catalana i treballadora de la cultura des de la Delegació d'Alacant de l'Institut d'Estudis Catalans. Una narració que ha estat mereixedora de la 34ª edició del Premis de Narrativa Juvenil Enric Valor que convoca cada any l'Ajuntament de Picanya i Edicions del Bullent.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia