Economia

L'absència de joves redueix el sector agrari al Vallès

En 10 anys, el nombre de titulars d'explotacions ramaderes ha baixat un 30% a l'Oriental

A Catalunya hi ha 8 propietaris rurals de menys de 35 anys per cada 100 de més de 55 anys

Els problemes generals del sector agrari català s'accentuen al Vallès Oriental. Entre el 1999 i el 2009 el nombre de propietaris agraris s'havia reduït un 30%. A aquesta davallada hi va contribuir l'absència de relleu generacional entre els titulars d'empreses. Per cada 100 propietaris de més de 55 anys només n'hi ha quatre que en tinguin menys de 35 segons dades de l'estudi Relleu generacional a les explotacions agràries de Catalunya, que la setmana passada va presentar Jaume Viure, un enginyer agrari de Corró d'Avall.

El treball posa dades a aquesta absència de joves al camp. Arreu de Catalunya la ràtio és de gairebé vuit propietaris menors de 35 anys per cada 100 de més de 55 anys. A la Unió Europea el nombre puja fins a 14 titulars joves per cada 100 que superen els 55 anys.

En el cas del Vallès Oriental, aquesta escassa incorporació de joves té una traducció directa en el nombre total d'empreses. L'any 2009 (data de l'últim cens agrari) hi havia 728 explotacions, però n'havien desaparegut més de 300 respecte al cens anterior, del 1999. La baixada del 30% supera de nou la mitjana de Catalunya, del 24%. “És un descens en el nombre de titulars d'explotacions, perquè la superfície agrària i el nombre de caps de bestiar es mantenen”, diu Viure.

L'autor de l'estudi assenyala que la reduïda transmissió empresarial en el sector agrari té més a veure amb el poc interès per part dels joves que amb la resistència a cedir dels propietaris més grans. És degut a factors econòmics i socials. “Encara hi ha certa estigmatització social del sector rural, en especial en àmbits urbans com és el del Vallès”, diu.

“La incorporació de joves és determinant per guanyar competitivitat; en general, tenen més capacitat innovadora”, explica Viure. En aquest sentit, destaca que la introducció de mètodes de producció ecològics és quatre vegades més freqüent en els titulars de menys de 35 anys que en els de 65 en amunt.

Aquesta situació té incidències econòmiques, ambientals i socials. Afecta, per exemple, el sector agroalimentari català, que està considerat el més important d'Europa, on l'entorn rural encara representa el 88% del territori i és on hi ha el 34% de la població. Més enllà d'aquestes implicacions econòmiques la preservació de l'activitat agrària es considera fonamental per a la conservació dels recursos naturals, la conformació dels paisatges i l'ús social de l'entorn rural.

LA FRASE

Encara hi ha certa estigmatització social del sector rural, especialment en àmbits urbans
Jaume Viure
ENGINYER AGRARI
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia