Administracions

Esporgada d'assessors

L'Ajuntament de Barcelona haurà de suprimir, abans de demà, una setantena de càrrecs eventuals arran de l'aplicació de LRSAL

Govern i oposició negocien, en un clima enrarit, com fer més digerible la retallada

L'Ajuntament de Barcelona viu dies d'agitació interna que tenen molt a veure, però no exclusivament, amb l'arribada d'Ada Colau a l'alcaldia. Als comentaris, noves expectatives i també incerteses que suscita tot canvi de govern entre els treballadors municipals, s'hi ha d'afegir enguany un factor extern que provoca, més aviat, intranquil·litat. L'entrada en vigor d'una disposició de la llei 27/2013 del 27 de desembre de racionalització i sostenibilitat de l'administració local, més coneguda com l'LRSAL, obligarà a reduir de 163 a 92 el nombre de càrrecs eventuals de la corporació. Una retallada dràstica que s'ha de produir ja –per ser exactes abans de demà– i que ajuda a contextualitzar, també, polèmiques recents, com ara la suscitada per la contractació, ja sigui a través del consistori o el partit, de personal de l'entorn familiar de l'equip de confiança de l'alcaldessa, inclosa ella mateixa.

La directriu que ha obert la caixa dels trons és un article de la llei, el 28 bis, que fixa que als municipis amb mes de 500.000 habitants el nombre de personal eventual no pot excedir del 0,7% del total de la plantilla municipal. Tirant de calculadora, la xifra topall que surt és de 92. Ara en són 163. Tots ells cessaran demà i, posteriorment, s'iniciarà un procés de recontractació aplicant, però, aquestes restriccions de l'LRSAL.

El de personal eventual és un epígraf dins la categoria de treballadors de l'Ajuntament que inclou una variada amalgama de càrrecs que va des de caps de gabinet, els consellers tècnics que exerceixen de crossa de confiança pels regidors de districte, l'equip del servei de premsa municipal o els assessors dels grups polítics. La proposta inicial del govern de Colau era quedar-se amb 68 dels 92 eventuals que quedin, i que l'oposició es repartís els 24 restants. Ahir, però, l'executiu havia rebaixat les pretensions a 62 –assumint una reducció del 50%– i pujant a 30 la dels grups –el descens, en aquest cas, seria del 30%–. Des de l'equip de Colau es recorda que almenys una vintena dels eventuals del seu paquet, com els assignats a l'equip de premsa, ja fa temps que treballen a la casa i, per tant, no són càrrecs de confiança a l'ús.

Aquesta proposta, però, ha provocat un malestar monumental entre la majoria de la resta de grups, que ahir la van rebutjar de nou. L'argument és que la retallada prevista, sumada al fet que ara són més partits a repartir, dóna un repartiment d'assessors clarament a la baixa. Per fer-nos-en una idea, un grup amb entre 10 i 11 regidors, es mouria entre sis i vuit eventuals. En el mandat anterior serien entre 13 i 16. Amb aquesta assignació, segons les fonts, la seva tasca d'oposició es veuria molt frenada, ja que es considera que tot grup ha de tenir un contingent sòlid d'experts que l'orientin en temes com el dret o l'urbanisme, que volen especialització. A més, l'oposició també sospita que BComú pretén suplir la manca d'efectius del seu executiu –11 regidors sobre 41– acumulant personal extern de confiança assignat en llocs de responsabilitat tècnica, o política, no precisament testimonial. Els casos de les parelles del primer o la quarta tinent d'alcalde, són l'exemple que citen.

Junts o per separat, els contactes entre grups s'han repetit els últims dies. Ahir no hi havia acord però és plausible, tot i que en una atmosfera de cert ressentiment. El fet que les converses les pilotin, justament, alguns d'aquests nous assessors del govern per sobre de regidors electes, tampoc no hi ajuda gens.

L'alcaldessa parla sobre desnonaments amb Fainé

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, es va reunir divendres amb el president de Caixa Bank, Isidre Fainé, dins una ronda de contactes amb representants de la banca per analitzar la problemàtica de l'habitatge. A través del seu blog, Colau va donar compte d'una trobada on “hi vaig anar com a alcaldessa. Serà perquè l'Ajuntament té comptes i convenis diversos amb La Caixa” i que, segons va afegir, va transcórrer amb “absoluta cordialitat'”. Es va tractar de la necessitat de revisar els protocols en cas de llençament hipotecari, i sobre el qual es parlarà en la sessió d'avui de la comissió de prevenció de desnonaments.

El govern fitxa un altre càrrec de l'Observatori Desc

El govern municipal nomenarà aviat l'artista visual Águeda Bañón com a nova directora de comunicació de l'Ajuntament de Barcelona. Bañón treballava a l'Observatori DESC, del qual també procedeixen la mateixa Ada Colau, o el primer tinent d'alcalde Gerardo Pisarello i la seva dona.

C'S no vol el marit de Colau d'enllaç amb l'oposició

La presidenta del grup de Ciutadans, Carina Mejías, va qualificar ahir de “nepotisme descarat” la contractació d'Adrià Alemany, marit d'Ada Colau, per part de BComú. Mejías també va afegir que rebutgen que Adrià sigui l'interlocutor del govern amb l'oposició, ja que aquest rol l'ha de fer un regidor electe.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia