Serveis

Les tarifes del transport públic continuaran congelades el 2016

La Generalitat anuncia que no encarirà cap bitllet, com va exigir fa 15 dies Ada Colau

La T-12 serà utilitzable fins als 14 anys, un més que ara

Per segon any seguit, el preu de la xarxa integrada del transport públic romandrà congelat. Així ho va anunciar ahir la Generalitat, que és la que té el 51% de l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM), a través del conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, en declaracions a l'ACN i TVC.

La decisió, que encara s'ha de ratificar formalment al si de l'ATM, coincideix amb l'exigència que en el ple de Barcelona de fa dos divendres va expressar l'alcaldessa Ada Colau que les tarifes no pugessin. Colau també va demanar avançar en la tarificació social, i Vila va anunciar una mesura en aquesta línia: la T-12, creada per a que els nens de fins a 12 anys poguessin fer servir gratis la xarxa de transport públic, i que ja havia ampliat el seu període de validesa fins als 13, a partir del gener serà utilitzable fins als 14.

La congelació serà aplicable a tots els títols, de manera que, per a una zona, la T-10, el bitllet més utilitzat, continuarà costant 9,95 euros; la T50/30, 42,50; la T-Mes, 52,75; la T-Trimestre, 142; la T-Jove, 105, i la T-Dia, 7,60. El cost de gestió de la primera emissió de la T-12 continua sent de 35 euros. El bitllet senzill es mantindrà en 2,15.

És el segon any seguit que l'ATM congela preus. L'any passat, però, la mesura va anar acompanyada d'una rebaixa del 3,4% de la T-10 –per a totes les zones– que va assumir l'Ajuntament de Barcelona després d'un acord pressupostari entre el govern municipal, llavors en mans de CiU, i el PSC, que va ser qui va proposar l'abaratiment. Però ara, tot i que les dues mesures encaixen amb les pretensions del consistori, l'eventual cost tant de la congelació com de l'extensió dels beneficis de la T-12 fins als 14 anys, l'assumirà el conjunt de l'ATM, segons van precisar fonts de Territori. Ho fa possible l'increment sostingut de viatges en l'últim any i mig. Del gener a l'octubre se'n van registrar 778 milions, un 2% més que en el mateix període del 2014.

Com fa un any, la renovació tarifària arriba en un context preelectoral. Si els preus del 2015 –els primers des que existeix la xarxa integrada que no es van encarir– es van decidir a pocs mesos de les eleccions municipals, ara l'anunci de la nova congelació arriba dues setmanes abans d'unes generals i amb la possibilitat encara sobre la taula que hi torni a haver comicis al Parlament al març.

LES XIFRES

778
milions
de viatges ha registrat la xarxa integrada del gener a l'octubre, i es preveu arribar als 930 a final d'any.
605
milions
aporten les administracions a la xarxa: 289, la Generalitat; 117, l'Ajuntament; 99, l'AMB, i 99, l'Estat.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia