Urbanisme

Medi Ambient

Recuperació d'un paisatge a Girona

De la tuneladora al paratge

L'espai on la Gerunda va començar a foradar el túnel del TAV ja s'ha reconvertit en un gran espai natural, amb el Güell amb llera nova i sense elements de la gran obra

Hi falta plantar els arbres previstos en el projecte

L'any 2008 les obres del TAV van arribar a Girona. El primer lloc que van afectar va ser un gran corredor paral·lel a la via del tren convencional a la zona industrial de Mas Xirgu que durant els anys posteriors es convertiria en un gran desori d'obres a tot el sector. El desviament i canalització del riu Güell, l'inici del fals túnel entre pantalles i, sobretot, el gran forat del pou d'atac de la tuneladora del TAV van envair tot aquest sector de Girona, però des de principi del 2015 Adif va iniciar el procés de reversió d'aquest sector perquè es convertís ara en un nou paratge i zona verda per a la ciutat.

La història de Girona sempre recordarà que el 21 d'abril de l'any 2010, en aquest punt encara allunyat del centre, la tuneladora Gerunda va començar a foradar el túnel per on van circular trens per primera vegada ara fa tres anys. Una fita d'enginyeria que va portar a la ciutat molts debats, maldecaps i temors de molts veïns que veien com un gran perill que un túnel de l'alta velocitat passés només a uns metres per sota dels seus habitatges. La gran tuneladora precisava l'anomenat pou d'atac, un gran forat que va suposar una gran inversió durant mesos d'obres per preparar tot el terreny. L'arribada de les peces de la tuneladora i el seu muntatge en aquesta zona van generar l'atracció mediàtica. Una zona industrial va ser així el centre de les obres del TAV, com a punt clau d'aquesta nova infraestructura, a banda de les obres que es feien al subsòl del parc Central de Girona. La zona també es va fer famosa ara fa un any i pocs mesos, ja que el forat d'extracció de terres en l'avenç del túnel va ser per el punt per on van entrar milions de litres d'aigua que van convertir les vies del TAV en un autèntic riu. Un incident que es va produir a final de setembre i que es va reproduir en menor escala a finals de novembre. Precisament, aquesta doble inundació va suposar l'inici de la reversió de tot el sector. Primer perquè Foment es va encarregar de tapar els forats per on havia entrat l'aigua, després per eixamplar la llera del riu Güell, canalitzar correctament la riera de la Pabordia i treure els elements que havien provocat la doble inundació. Ja aquest estiu, els esforços es van centrar a rebentar el formigó que garantia la base per una zona d'obres que va guardar la maquinària més pesant i les peces de la tuneladora. Ara aquell desori d'obres, maquinària i treballadors s'ha reconvertit ja en un paratge natural amb terra. Adif compleix així amb el projecte de reposició que va sol·licitar l'Ajuntament de Girona per convertir l'espai en una nova zona verda per a la ciutat de més de cinc hectàrees. Ara, acabat el gran treball de moviment de terres, només hi faltarà plantar els més de 3.000 arbres previstos en el projecte, així com els 5.000 arbustos. Un projecte que tenia un cost d'1,5 milions d'euros que permetrà que Girona comprovi com un espai que ha estat abocat durant set anys a l'obra més magna que ha viscut mai la ciutat retorna en forma de zona verda que es potenciarà quan Clínica Girona hi tingui el nou edifici a pocs metres.

2008
El mes de maig
de fa vuit anys començaven els treballs al sector de Mas Xirgu, ja que allà el TAV iniciava el tram subterrani, primer amb un fals túnel i després amb en el túnel executat per la tuneladora Gerunda i que va creuar la ciutat de punta a punta. A la imatge de baix, el desori d'obres l'estiu del 2008, amb la canalització del Güell i les grans màquines que s'encarregaven d'executar el túnel entre pantalles. A la imatge superior, la reposició de terra actual, on només la sortida d'emergència recorda que hi ha hagut un gran moviment d'obres a tot el sector
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.