Societat

Patrimoni

E-ruta de dòlmens per les Gavarres

Dissenyen dos recorreguts pel Massís que apropen coneixements de la vida prehistòrica al públic

Els codis QR faciliten la informació

Apropar el coneixement al gran públic, ajuda a posar en valor la feina dels estudiosos. Això és el que pretén el projecte dissenyat des la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i assumit pel Consorci de les Gavarres, que ha consistit en posar a l'accés del gran públic el megalític de les Gavarres, a través de dues rutes que els interessats es poden descarregar utilitzant diferents formats (pds, gpx i kml) i que es poden visualitzar amb aplicacions com Google Maps, Google Earth o Wikiloc. Aquestes e-rutes es poden seguir amb dispositius GPS, cada cop més populars, o amb el mateix telèfon intel·ligent o amb tauleta i es troben tant al servidors de la UAB http://pagines.uab.cat/megalits/ com ala mateixa plana web el Consorci de les Gavarres. En un futur es vol portar també a la plataforma Natura local de promoció del patrimoni natural dels municipis de Catalunya.

De moment les dues E-rutes megalítiques implementades es situen als voltants de Fitor, aprofitant també el patrimoni arquitectònic de la zona. La ruta 1 és la que hi ha al voltant de Fitor que incorpora tres espais com són el Mas Puig, el dolmens i escultures del Llobinar i Santa Coloma de Fitor. Aquesta és la més assequible per les famílies que es pot fer amb una hora i que poden completar parcialment gent amb mobilitat reduïda.

En la ruta 2 hi ha inclosos els dòlmens de la Serra d'en Cals: “Va des de Mas Cals -explica Oriol Vicente, investigador de la UAB- fins a la carbonera, pugen per les roques del Duc i fan una volta d'unes quatre hores que es poden fer caminant o en cavall, en bici”. Vicente fa notar una curiositat que posa en relació dos conceptes anacrònics, megalitisme i cobertura telefònica. “Partíem d'un problema tècnic i és que la xarxa d'internet no arriba a totes les Gavarres. Els codis QR s'han col·locat en els llocs on hi ha accés d'internet i casualment on hi ha els sepulcres megalítics n'hi ha.” L'explicació es troba en el fet que per tenir cobertura cal relació visual entre els llocs, fet comú gairebé sempre entre els dòlmens.

Maria Bofill, investigadora postdoctoral del departament de Prehistòria de la UAB, va explicar ahir durant la presentació feta al Dolmen de l'Agla, que aquestes rutes formen part d'un estudi més ampli va recordar les excavacions arqueològiques iniciades al 2011 i l'impuls efectat entre el 2012 i el 14 en la Taula dels Tres Pagesos.

L'alcalde de Forallac, Josep Sala, va recordar que les muntanyes “tenen valors amagats” i que feines com aquest projecte ajuden a descobrir-les i va apuntar que Forallac és un municipi de pedres iles “pedres enraonen soles”. El president del Consorci de les Gavarres Fermí Santamaria, per la seva banda, va destacar la complicitat trobada en aquest projecte amb la UAB i va fer notar que “a bosc no s'hi ha de passar de llarg”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia