Societat

Més vagues al metro a l'abril si les converses pel conveni no avancen

L'assemblea aprova aturades parcials pel dia 2, quan es jugarà el Barça-Madrid, i durant el saló Alimentària –del 25 al 28– per mantenir la pressió negociadora

Dimarts, la direcció de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) va començar la primera reunió posterior a les vagues que es van fer coincidir amb el congrés del mòbil deixant clar que les propostes que havia fet per mirar d'evitar les aturades ja no eren vigents, i que tornava a la casella de sortida. Però, quan els representants dels treballadors del metro van replicar amenaçant amb més mobilitzacions, l'empresa va accedir a reprendre les converses a partir de la proposta que havia fet fa dos dissabtes, l'última fins ara. Aquest, si més no, és el relat que el comitè d'empresa va fer de la trobada en les dues assemblees, al matí i a la tarda, celebrades ahir a les Cotxeres de Sants.

L'apunt sobre la reunió se suma a l'afirmació, recurrent, que, des que a l'octubre es va denunciar el darrer conveni i fins que les vagues van ser imminents, l'empresa no havia avançat “ni un mil·límetre”, ahir repetida un cop més pel portaveu del comitè, Òscar Sánchez. Per tot plegat, els representants dels treballadors defensen que, perquè l'empresa no es tanqui en banda, cal mantenir una certa tensió i l'amenaça de vaga.

Els assistents –un miler entre les dues assemblees– van comprar la tesi i van aprovar pràcticament per unanimitat –amb només set abstencions i tres vots en contra– la proposta de fer aturades parcials el 2 d'abril, dia del Barça-Madrid, i també un parell de dies dels quatre –del 25 al 28 del mateix mes– que dura el saló Alimentària. Però només es concretaran i arribaran a convocar-se si les negociacions tornen a estancar-se. Diu Sánchez que, partint de la proposta de l'empresa de fa dos dissabtes, i “si hi ha voluntat de l'empresa”, es podria tenir un esborrany de conveni per sotmetre'l a votació en un termini de tres setmanes.

Segons va explicar el comitè a la plantilla, en l'esmentada proposta, plantejada en la reunió forçada el dia 20 per l'alcaldessa Ada Colau per mirar d'evitar in extremis les vagues, l'empresa va oferir millores pel que fa a la cobertura de baixes; va avançar al 2019 l'ampliació fins al 100% de la jornada de 27 empleats a temps parcial; es va comprometre a fer tots els futurs contractes de l'àrea de manteniment a jornada completa, i va elevar l'oferta econòmica: dels 22 euros per cadascuna de les setze pagues, que equivalen a una pujada de l'1% aplicada de manera lineal, es va passar a oferir 50. Això sí, amb la diferència abonada en forma de prima vinculada a factors quantificables, com ara un baix absentisme i un creixement del nombre d'usuaris. És la manera que la millora sigui legal, pel límit de l'1% d'increment salarial fixat per a les empreses públiques. TMB va declinar fer comentaris sobre el contingut de les converses i es va limitar a diagnosticar, mitjançant un portaveu, que “en absència de vagues, ha tornat la normalitat a la negociació”. Comitè i empresa han reprès el ritme d'una reunió setmanal. La pròxima toca dimarts vinent.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia