Societat

El diàleg de sords al metro s'enquista i apunta cap a noves mobilitzacions

Trobada estèril entre el comitè i la regidora de Mobilitat

La segona jornada seguida de vaga se salda sense incidents i amb una caiguda del 28% de viatgers

El diàleg de sords que sembla la negociació pel nou conveni del metro dóna símptomes de cronificació. Ahir, el comitè d'empresa va aconseguir reunir-se amb la regidora de Mobilitat i presidenta de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), Mercedes Vidal, un cop acabada la manifestació celebrada al matí, però la trobada va resultar estèril. Tot continua en el mateix punt.

La trobada era la primera entre els representants dels treballadors i un membre del consistori des que l'alcaldessa Ada Colau els va citar a l'ajuntament el 19 de febrer per intentar, sense èxit, desactivar les vagues convocades durant el Congrés Mundial del Mòbil (MWC). L'alcaldessa es va comprometre llavors a establir un fil directe entre comitè i Ajuntament: es tractava de crear una mesa amb presència de representants de la plantilla i la direcció de TMB i també de responsables polítics, que es reuniria cada dos mesos. Se suposava –així es va donar a entendre i així ho van entendre també els treballadors– que s'activaria a partir de llavors, precisament per facilitar l'entesa en el marc del conflicte obert. Però, més de dos mesos després, la mesa no s'ha creat, i ara fonts municipals al·leguen que l'oferta es va posar damunt la taula per evitar les vagues durant el MWC, però que va deixar de tenir vigència quan els sindicats van optar per mantenir-les.

Els sindicats acusen el director del metro, Marc Grau, de bloquejar la negociació. En una carta feta pública dimarts, demanaven l'empara de Colau i Vidal i afirmaven que la cúpula de l'empresa no ha tornat a negociar personalment després d'aquell cap de setmana previ al congrés de telefonia mòbil en què ho va haver de fer per ordre de l'alcaldessa.

Vidal, que ahir va remetre el comitè al marc ordinari de negociació, va dir després a través de Twitter que la trobada havia estat “cordial” i que es continua “treballant per arribar a un acord”, cosa que li va comportar retrets a la xarxa social per part de la CGT. El portaveu del comitè, Òscar Sánchez, va qualificar la reunió de “molt decebedora”. “Ens ha quedat clar que, com que ja ha passat
el MWC, l'Ajuntament es desvincula completament del tema”, va dir.

La jornada de vaga parcial d'ahir es va saldar, com la de dimarts, sense incidents, i amb una caiguda del nombre de viatgers que a les dues de la tarda era del 28% respecte a un dia feiner qualsevol. La baixa afluència va fer innecessàries mesures per restringir l'accés a les estacions. Només se'n van haver d'aplicar a la de la Sagrera entre les 9 i les 10.30 del matí. La plantilla decidirà en assemblea dijous vinent si convoca noves mobilitzacions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia