Societat

Una cadena de protestes encobertes i vagues legals tensa la situació a Renfe

L'acció dels maquinistes va causar retards no justificats ahir en diverses línies de rodalies

El centre de control de Mont-roig continuarà fora de servei ‘sine die'

Quan no és un all és una ceba. Avui tornarà a ser all de mal rosegar, vaga de maquinistes de Renfe amb serveis mínims que mai es respecten, i ahir va tornar a ser ceba indigesta, vaga de zel dels mateixos treballadors amb retards no previstos en diversos trens. I així ja fa molts dies, amb una paciència dels usuaris del tren que ja no existeix perquè fa temps que va esgotar-se.

“El conflicte laboral”, segons la versió oficial de la companyia, promogut pels maquinistes va sorprendre ahir usuaris de línies com ara l'R1, l'R2 o l'R3, que al llarg del matí van acumular diversos retards. L'incident més destacat el va protagonitzar un tren de la línia de Puigcerdà que va posar-se a circular amb un retard d'una hora i vint minuts. La demora va ser conseqüència de la vaga del dia anterior.

El problema amb aquest tren va tenir lloc al principi del servei, però en aquesta línia la situació es va mantenir amb problemes durant bona part del matí. Per exemple, la Rosario, una viatgera que va pujar al tren al municipi osonenc de Centelles, va estar esperant vint minuts.

“Quinze dies així”

La Rosario era una de les moltes persones que ahir al matí van desfilar, amb un degoteig incessant, per l'oficina d'atenció a l'usuari per reclamar una compensació pel retard del seu tren. Entre les afectades, dues veïnes de Blanes, habituals de l'R1, a les quals ahir va atrapar una suposada “avaria” del tren. “Fa quinze dies que estem així”, es queixaven.

Les protestes encobertes d'ahir tornaran a ser a cara descoberta avui amb la nova convocatòria de vaga, amb serveis mínims a rodalies al matí i la tarda, i un servei del 33% la resta de la jornada. Mentre treballadors i empresa continuen negociant, des del sindicat ja s'ha anunciat la convocatòria de dues jornades més de vaga, el dia de Sant Joan i el 29 de juny. Des del Semaf també s'ha criticat l'obertura d'expedients a treballadors que, suposadament, no han complert els serveis mínims.

Al marge de la vaga, l'incident de la setmana passada en un centre de control de trànsit a Mont-roig del camp continua generant una afectació molt gran en el trànsit ferroviari que circula pel sud. Des d'Adif no es dóna encara una data de restabliment de la normalitat. Enmig d'aquest panorama, diumenge, a l'Aldea, es viurà una manifestació per reclamar “trens dignes”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia