Infraestructures i serveis

municipal

les inversions de l'estat

Signat el conveni que ha de desencallar el parc Central de Girona

Ara, després que l'Ajuntament hagi assumit el cost de l'enderroc del ‘finger' com volia Adif, l'ens ferroviari ha de fer l'adjudicació definitiva i les obres haurien de començar d'aquí a poc més d'un mes

El conveni entre l'Ajuntament de Girona i Adif ja és una realitat des d'ahir. Aquest hauria de ser el pas definitiu per desencallar d'una vegada les obres de reposició de la llosa del parc Central, un espai de la ciutat de Girona empantanegat pel projecte del TAV des d'avui fa justament vuit anys, greuge que serà denunciat aquest vespre en un acte reivindicatiu (vegeu peça).

L'Ajuntament de Girona va rebre ahir al migdia, després de més de dues setmanes de gestions, la còpia del conveni signada pel president d'Adif, Gonzalo Ferré, que en menys de mitja hora ja va ser retornada a Madrid amb la signatura de l'alcaldessa. Aquest document, en què el consistori gironí es compromet a pagar l'enderroc del túnel d'enllaç entre les estacions del tren convencional i del TAV –conegut com a finger–, és el que exigia l'ens ferroviari per fer l'adjudicació de les obres. Ara, doncs, l'adjudicació hauria de ser cosa de dies. “Estarem pendents i treballarem amb insistència per tenir el calendari efectiu de l'adjudicació, que estarem amatents que es faci de la manera més urgent possible, i també de l'inici de les obres”, va afirmar ahir l'alcaldessa. A finals de juliol, quan es va anunciar que s'havia consensuat un text de conveni, Madrenas va fixar en un mes el termini “habitual” entre que s'adjudiquen unes obres i que aquestes s'inicien. Per tant, els càlculs indiquen que els treballs, que tenen un termini d'execució de cinc mesos, podrien començar cap a finals de setembre.

Tot i que a l'abril va fer-se públic que Copcisa havia guanyat el concurs públic per dur a terme les obres, Adif s'ha negat durant mesos a signar l'adjudicació si l'Ajuntament de Girona no es comprometia abans en un conveni a pagar l'enderroc del finger. El consistori s'hi negava perquè Adif s'havia compromès anteriorment a pagar-lo, però es va decidir consultar els veïns de Sant Narcís, que van optar per la via més ràpida possible per acabar d'una vegada les obres, encara que fos pagant l'enderroc.

Què pagarà cadascú

Segons el conveni, l'Ajuntament pagarà l'enderroc del finger i també, com ja es preveia, la construcció de la marquesina que el substituirà. Per la seva banda, Adif es farà càrrec dels treballs d'urbanització de la llosa de la coberta de l'estació per destinar l'espai a parc públic; de la instal·lació de sortides d'emergència a nivell de carrer; de les noves portes d'accés tant a l'estació del tren convencional com a l'edifici satèl·lit del TAV, i de la dotació de l'estació d'un sistema de repetidors de radiofreqüència per a emissors portàtils.

Els imports que figuren al conveni estan basats en la licitació –2.996.959,59 euros de pressupost per a tota l'obra, dels quals 490.247,45 eren per a l'enderroc del finger–, però el projecte de Copcisa té un cost de només 1,69 milions. Quan l'adjudicació es faci efectiva, Adif comunicarà a l'Ajuntament el cost de l'enderroc del finger, que s'estima que serà al voltant dels 270.000 euros, que s'aniran pagant de manera gradual, a mesura que se certifiqui el cost dels treballs.

Acte reivindicatiu pel 8è aniversari, avui al vespre

La materialització del conveni que ha de permetre recuperar la normalitat al parc Central es va fer pública just un dia abans que aquest vespre
(20 h) un acte reivindicatiu a la zona d'obres denunciï vuit anys de greuges. Convocat per l'associació de veïns de Sant Narcís, coincidint amb el 8è aniversari, tindrà com a plat principal la penjada de 2.992 crespons negres –un per cada dia d'obres–. S'ha fet una crida a la ciutadania perquè l'acte sigui massiu i s'espera la participació de tots els grups polítics. Ahir la CUP es va sumar a la crida i va reiterar el seu suport a “totes les iniciatives i mobilitzacions encaminades a denunciar la mala praxi d'Adif i exigir la fi de l'actual situació”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia