Administracions

La contra

Sant Cugat perd la Salut

El Departament de Governació ha redactat un expedient, encara provisional, que adscriu ara l'àmbit de l'ermita de la Salut, al puig Madrona, exclusivament al terme del Papiol

No, no és que Sant Cugat estigui malalt. El que ha passat és que la comissió de Delimitació Territorial del Departament de Governació i Administracions Públiques ha elaborat un dictamen, encara provisional, en funció del qual s'adscriu l'àmbit de l'ermita de la Mare de Déu de la Salut, al peu del puig Madrona, exclusivament al terme municipal del Papiol. Amb aquesta decisió, Sant Cugat perdria al voltant del 40% del recinte de l'ermita que històricament estava ubicat al seu territori.

Ahir, en saber-se aquesta nova divisió territorial, la tinenta d'alcalde de Territori de Sant Cugat, Mercè Conesa, i la presidenta de l'EMD de Valldoreix, Montserrat Turu, van fer públic el seu malestar. Conesa es va mostrar “totalment en desacord” amb la decisió i va anunciar que serà “bel·ligerant” ja que considera que des del municipi vallesà “s'ha documentat sobradament el vincle de l'ermita amb Sant Cugat”. Turu, per la seva banda, remarca que s'havia aportat “una documentació més sòlida que la del Papiol”, fent referència a documents del segle XV i als mapes de l'Institut Cartogràfic de Catalunya. Sant Cugat i Valldoreix presentaran un recurs per via administrativa i judicial per deixar les coses tal com estaven abans.

L'alcalde del Papiol, Albert Vilà, explicava ahir a aquest diari que el municipi del Baix Llobregat “sempre ha considerat seva l'ermita de la Salut”. Els motius? Que Santa Eulàlia de Madrona donava antigament el nom a la parròquia del Papiol; que l'administració, el manteniment i la custòdia de l'ermita sempre s'han fet des del Papiol; que els actes sacramentals de l'ermita s'inscriuen al registre civil del Papiol i al Bisbat de Sant Feliu, i que l'edifici és al catàleg de patrimoni del poble.

El subsecretari general d'Assistència Jurídica i Règim Local del Departament de Governació, Josep Martínez, aclaria ahir que el Papiol va iniciar l'octubre del 2008 l'expedient sobre els límits territorials amb Sant Cugat. Com que els dos municipis no van arribar a cap acord sobre els límits en l'àmbit de l'ermita de la Salut –el 15 d'octubre del 2009 van firmar l'acta de desacord–, la Generalitat va ser l'encarregada de dirimir en el conflicte a partir de l'11 de març d'aquest any. La comissió ha valorat, entre altres aspectes, que el Papiol tenia més part de l'ermita al seu terme –un 60%–, que en feia el manteniment i que té un aplec més antic que el de Sant Cugat. Per donar per ferma la decisió, ara falta l'informe de la comissió jurídica assessora –s'emetrà a finals de novembre–. L'últim pas és la resolució del conseller, on constaran els motius de la decisió final. Martínez reitera que l'expedient encara no és ferm i recorda que els informes “són preceptius i no vinculants”. Però també admet que sempre s'aprova el que consta als informes tècnics.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.