Administracions

Ni bancs, ni escultures

Després d'eliminar els bancs d'algunes zones per evitar concentracions d'immigrants, el govern d'Albiol retira vuit escultures a Sant Roc

El PP defensa que s'han tret perquè estaven oxidades i representaven un perill

De la nit al dia, vuit escultures han desaparegut dels carrers i places del barri de Sant Roc, a Badalona. “Les ha tret l'Ajuntament, però en desconeixem els motius”, expliquen a l'associació de veïns del barri. Des de fa tres dècades, any amunt any avall, onze escultures s'aixecaven a Sant Roc. Ahir només en restaven quatre i el nombre podria quedar encara més reduït en les pròximes hores.

Segons el regidor delegat a Sant Roc, David Gómez (PP), la decisió de talar de soca-rel totes les escultures respon a una raó de seguretat: “Les escultures estaven tan malmeses i oxidades que eren un perill, sobretot per a la canalla.” L'edil popular garanteix que s'ha estudiat la possibilitat de restaurar-les, però diu que ja no era possible. Manté també que la decisió de retirar-les s'ha consensuat amb molts veïns.

Entre aquests, però, no hi ha l'associació de veïns de Sant Roc, que no combrega amb l'argumentació de l'executiu local i té clar que el PP està repetint l'operació que va portar a terme amb els bancs i les fonts públiques: retira el mobiliari urbà per evitar les concentracions de col·lectius incívics que generen molèsties al veïnat de la zona. “Un cop més, estem parlant de mesures que no resolen el problema de l'incivisme; simplement el traslladen a un
altre sector del barri”,
explica el president de l'associació de veïns de Sant Roc i coordinador del districte durant el mandat anterior en representació de CiU, Diego Justicia.

El regidor del districte insisteix que la intervenció no té relació amb l'incivisme d'uns quants, i fins
i tot subratlla que ja
s'han substituït alguns dels bancs retirats.

A la cruïlla d'Alfons XIII amb Jumilla, un veí de la zona, de nom Pepe, no troba un disbarat que es tregui l'escultura. “Per a què la volien? Perquè s'hi asseguin alguns a beure cervesa?”, es pregunta. Amb tot, no creu que aquesta sigui una solució definitiva. Apuntant cap a l'escala d'accés a un edifici, explica que aquell és un altre punt de concentració dels incívics. “Els treus d'un lloc però en buscaran un altre”, sospita. Aquest és un dels racons de Sant Roc on es veu el rastre del que durant molts anys havia estat una escultura. Passejant pel barri es localitzen set empremtes més, algunes ja dissimulades i d'altres cobertes encara amb unes tanques o unes fustes: carrer Almeria amb Congrés Eucarístic; zona dels pescadors (aquí se'n troben a faltar un parell); avinguda Maresme amb Covadonga; Badajoz amb Covadonga; plaça Camarón de la Isla, i Jumilla amb Còrdova.

El reclam dels veïns

En alguns casos, l'espai que fins ara estava ocupat per l'obra d'art està a escassos metres d'un banc o, com és el cas de la zona dels pescadors, d'un mur que també convida a seure-hi. “És la prova que traient les escultures no s'avança gens”, assenyalen fonts de l'entitat veïnal. A pocs metres, a la zona del carrer Badajoz on es troba a faltar una creació, el paviment presenta un estat lamentable. Dos senyors grans que prenen el sol asseguts a les cadires que s'han baixat de casa mostren indiferència per la desaparició de l'escultura, però lamenten que hagi diners “per a algunes coses, i, en canvi, per arreglar les voreres, ni un euro”. La queixa la comparteix una veïna que en aquell moment treu el cap per la finestra de casa.

Des de l'associació de veïns, Diego Justicia i Núria Puigneró mostren la seva incomprensió per l'acció del PP. Admeten que les escultures retirades demanaven a crits una operació de restauració, però creuen que els populars han perdut una oportunitat per engegar un projecte de formació i integració amb joves del barri. “Ells podíem haver redactat el projecte i des de l'entitat veïnal hauríem pagat la pintura”, sostenen. També lamenten que el PP no hagi tingut cap prejudici a l'hora de destruir el patrimoni cultural de Sant Roc.

Les claus

Maquillar el problema en lloc de resoldre'l

sara muñoz

L'incivisme d'uns quants no es pot resoldre privant de mobiliari urbà la immensa majoria de ciutadans que el farien servir d'una manera adequada. Això no és el que deu pensar el govern de Xavier Garcia Albiol, que mira d'evitar les concentracions dels que causen molèsties retirant els elements on habitualment seuen, ja sigui a xerrar o a consumir alcohol.

Primer, bancs i fonts

El setembre de l'any passat saltava la notícia: l'alcalde de Badalona havia retirat els bancs i les fonts públiques del barri de la Salut alta, i diversos bancs de Sant Roc. Mentre que molts veïns de la zona rebien encantats la notícia, diferents veus criticaven la política ferotge d'Albiol. Els romanesos no seurien més en aquells bancs, però tampoc no ho
farien els avis de la zona. Amb aquesta estratègia, algunes places públiques de la ciutat perdien força com a centre orgànic dels barris i com a
punt de trobada i diàleg dels diferents col·lectius ciutadans.

Traslladar el conflicte

Albiol mai no ha amagat que vol els col·lectius conflictius fora de la ciutat. On vagin a parar, no és el seu problema. Per ara, alguns problemes estan canviant simplement de barri.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.