Administracions

barcelonès

L'acord entre PP i CiU, pendent de Badalona Comunicació

Els dos partits negocien el pressupost de Badalona, que es vota en el ple de demà

Restarà perfilar la promesa dels llibres de text gratuïts però s'aposta per la socialització

Hores abans que el pressupost de Badalona es voti en un ple, el govern del PP i el grup de CiU segueixen buscant l'acord que permetria tirar endavant els primers comptes de l'era popular. Les reunions de la setmana passada els han permès acostar posicions, sobretot després que, segons sembla, el PP hagi tolerat la majoria de condicions que els imposaven els nacionalistes per fer-los costat.

Hi hauria, però, un gran escull que segueix en vies de negociació. Es tracta de Badalona Comunicació, la societat que engloba la televisió, la ràdio i el butlletí municipal, on el PP preveu acomiadar 35 dels 65 professionals. CiU assegura que la xifra d'afectats s'haurà de reduir fins a la vintena si el PP vol trobar un aliat en la votació de demà.

De moment, les postures semblen irreconciliables. Aquest migdia, el PP i CiU es tornen a veure les cares. “No em plantejo que el PP vulgui una trencadissa institucional”, ha manifestat Ferran Falcó.

Socialitzar els llibres

L'acord entre les dues forces, si acaba cristal·litzant, deixarà alguns interrogants oberts pel que fa a la promesa electoral del PP de regalar els llibres de text a les famílies badalonines. Falcó confia que la proposta s'ultimarà en les properes setmanes, abans de l'aprovació definitiva dels comptes municipals. En aquest punt, el PP té el vot de confiança de CiU, sobretot després que, segons sembla, l'aposta de l'executiu local acabarà sent la socialització dels llibres. La proposta no està tancada però és molt probable que les famílies badalonines acabin rebent un xec per al curs 2012-2013. La partida es reduiria considerablement en els exercicis posteriors, un cop s'entén que els centres escolars ja han pogut apostar per reciclar els volums, una fórmula més econòmica que no pas renovar els llibres cada curs.

Convergència, a més, ha traslladat al govern alguns requisits que vol que acompanyin la iniciativa, com ara que les famílies que rebin l'ajut hauran d'estar al corrent en el pagament d'impostos municipals o que no hi tindran accés aquells escolars que no estiguin empadronats a Badalona. CiU segueix reclamant “un conveni entre l'Ajuntament i els centres de primària i secundària de la ciutat en què s'aposti per la socialització dels llibres”. Segueixen sent una incògnita el cost de la iniciativa i la font d'on provindran els diners necessaris per sufragar-la.

La carta de CiU és l'única que ha jugat el Partit Popular per trobar un aliat que li aprovi el pressupost. Amb el PSC les negociacions ni tan sols s'han iniciat.

El PP acceptaria no retallar allà on li reclama CiU

Pel que fa a la resta de partides que d'inici distanciaven
el PP i CiU, el líder convergent, Ferran Falcó, s'ha mostrat satisfet dels diners que a priori els nacionalistes haurien aconseguit esgarrapar per a alguns programes en què el PP havia previst una retallada. És el cas del Consorci Badalona Sud, en què sembla que l'aportació municipal pujarà dels 400.000 euros proposats pel govern local a 450.000 euros (el 2011 van ser 500.000 euros); també es mantindria la injecció econòmica al Consorci per a la Normalització Lingüística (la proposta del PP fixava una rebaixa del 9,97%) i no es veurien afectades les aportacions als plans educatius d'entorn (el PP volia reduir-la un 27,14%) i al programa de prestacions econòmiques d'ajuts socials (es preveia una reducció del 30%), ni
les subvencions a les entitats esportives.

El líder socialista, Jordi Serra, està convençut que el PP i CiU “estan fent comèdia”. Per Serra, “CiU està entregada al PP, igual que a Barcelona i al Parlament”. També té clar que l'acord sobre Badalona Comunicació serà imminent. Fins i tot s'atreveix a pronosticar que l'aportació a aquesta societat municipal serà de dos milions d'euros.

Falcó, en resposta a Serra, ha manifestat que “a CiU no fem comèdia, fem el que toca, que no és viure de cara a la paret fent-se la víctima com fan els socialistes”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.