Medi ambient

La plaga del morrut s'intenta controlar, però no s'elimina

En l'últim any l'escarabat que es menja les palmeres s'ha estès al litoral català entre Lloret i Torredembarra i part de l'interior

Conscienciar els ciutadans de l'obligació de tractar els seus arbres és l'assignatura pendent

“Érem conscients que el morrut s'estendria com una taca d'oli, però ara el que cal és evitar que creixi”. El cap del servei de Sanitat Vegetal del Departament d'Agricultura, Jordi Giné, fa prop de cinc anys que tracta amb aquest insecte provinent del sud-est asiàtic i que s'està acarnissant amb les palmeres catalanes, en concret amb les de tipus canari. En aquest període, i amb un creixement tossut i constant, la plaga pràcticament ha ocupat ja tot el litoral català i algunes comarques de l'interior. Especialment virulenta a les comarques del Maresme, Baix Penedès i Tarragonès, hi ha municipis com Pineda de Mar, al Maresme, amb un últim recompte de 439 palmeres afectades, o Calafell, al Baix Penedès, amb 395, on l'esperança d'acabar amb l'amenaça del coleòpter fa temps que s'ha esvaït.

Les mesures preventives a base d'insecticides i altres sistemes fitosanitaris han donat resultats irregulars i sempre en funció del grau d'afectació de l'arbre. “Aquestes accions demanen constància, cosa que molts Ajuntaments han entès i molts particulars no”, apunta Giné. Un control estricte dels 197 vivers de palmeres que hi ha a Catalunya per evitar que en surtin exemplars malalts i l'acotament de la zona afectada per la plaga són avui les armes més efectives amb què lluita la Generalitat contra un insecte del qual no se'n coneix cap depredador.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.