Medi ambient

medi ambient

L'Agència de l'Aigua ultima el seu pla de retallada de serveis

Les empreses públiques de gestió de l'aigua, ACA i ATLL, acumulen un endeutament de més de 2.000 milions d'euros

El “reequilibri econòmic i financer” ajornarà obres, reduirà la neteja de platges i apujarà les tarifes

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) presentarà amb tota probabilitat aquest estiu un pla de reequilibri econòmic i financer per fer front al fort endeutament que afecta aquesta empresa pública de la Generalitat i revisarà a fons el pla hidrològic de Catalunya –formalment, pla de gestió del districte de conca fluvial– aprovat en l'última reunió del govern tripartit.

El pla de reequilibri comportarà una redefinició dels projectes i serveis que han de ser finançats per aquest organisme de la Generalitat. Així, l'ACA deixaria de finançar amb fons públics les obres i serveis en urbanitzacions privades i redimensionaria les ajudes als ajuntaments en la neteja de les platges i aigües litorals.

La retallada de l'ACA inclourà l'ajornament d'una llarga llista d'obres de captació, reutilització, abastament i tractament d'aigües residuals. En aquest apartat de projectes paralitzats s'inclouran les dessalinitzadores Tordera-2 (a construir a Blanes) i Foix (Cunit-Cubelles).

La revisió del pla hidrològic aprovat pel tripartit inclouria una rebaixa en els objectius de millora dels cabals ecològics dels rius i del programa de reutilització d'aigües residuals. En canvi podria donar entrada a la connexió de les xarxes del Consorci d'Aigües de Tarragona i ATLL, desestimada pels consellers Milà i Baltasar.

El pla de reequilibri plantejarà una sèrie d'escenaris per reduir progressivament l'endeutament d'aquesta empresa pública, incloent una modificació del contracte programa ACA-Generalitat, un increment selectiu del cànon de l'aigua (principal font de finançament de l'ACA) i la creació de noves taxes. La decisió final sobre l'estratègia de refinançament de l'ACA, però, correspondrà al conseller de Territori i Sostenibilitat i, en última instància, al govern.

Deute reconegut

El conseller Lluís Recoder detalla en una resposta parlamentària, publicada al Butlletí Oficial del Parlament aquest dimarts, que les dues empreses públiques de la Generalitat especialitzades en la gestió de l'aigua acumulen un endeutament de més de 2.000 milions d'euros.

En concret, l'ACA tenia el 31 de desembre del 2010 un endeutament de 1.368.102.504 euros. Per la seva banda, l'empresa pública Aigües Ter-Llobregat acumulava un endeutament de 642.934.904 euros, segons la resposta de Lluís Recoder a preguntes del diputat del PP, Josep Enric Millo.

Una de les possibilitats que estudia Territori i Sostenibilitat seria la privatització total o parcial de l'ATLL, una alternativa que haurà de tenir en consideració precisament l'alt nivell d'endeutament d'aquesta empresa responsable de l'abastament d'aigua en alta a Barcelona, l'àrea metropolitana i nou comarques.

Endeutament d'ens públics

L'ACA i l'ATLL no són les úniques empreses públiques dependents del Departament de Territori i Sostenibilitat que acumulen forts endeutaments, segons les respostes parlamentàries del conseller Lluís Recoder publicades dimarts al BOPC.

Així, l'Institut Català del Sòl (Incasòl) tenia el 31 de desembre del 2010 un endeutament –bancari i amb entitats públiques– de 961,9 milions d'euros; Ports de la Generalitat tenia un deute de 8,2 milions d'euros; Centrals i Infraestructures per a la Mobilitat i les Activitats Logístiques (Cimalsa) devia un total de 118,5 milions d'euros.

El conseller Lluís Recoder detalla també en les respostes al diputat Josep Enric Millo (PP) que l'endeutament de Ferrocarrils de la Generalitat era de 417 milions, el d'Infraestructures Ferroviàries de Catalunya era de 1.800 milions, i el de Tabasa, Infraestructures i Serveis de Mobilitat era de 26,3 milions; en tots els casos amb dades del 31 de desembre del 2010.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.