Medi ambient

VALLÈS OCCIDENTAL

Polèmica per les obres del gasoducte al rodal de Sabadell

L'Entesa denuncia els “estralls” de la construcció de la canalització entre Figueres i Martorell al seu pas pels boscos del Vallès

L'Ajuntament afirma que segueix acuradament els treballs

Tala d'arbres, construcció de pistes de treball de fins a trenta metres d'amplada, eliminació de vegetació i camins arrasats. Aquests són els efectes de les obres de construcció del gasoducte Martorell-Figueres, que van començar a finals de novembre i que s'acabaran a l'abril. Les màquines excavadores i desbrossadores han irromput en les últimes setmanes als camps i boscos del rodal de Sabadell com el de Can Deu, Ca n'Argelaguet, Sant Julià, la Torre Turull, el Torrent Colobrers i el Parc Agroforestal de Llevant, entre d'altres. Es tracta d'una canalització d'alta pressió, d'un metre de diàmetre, soterrada a 1,20 de profunditat al llarg dels 164 quilòmetres de longitud declarada per l'Estat d'interès general.

Entesa per Sabadell ha denunciat in situ els “veritables estralls” que està provocant aquesta construcció, que seran més greus al bosc de Can Deu i al riu Ripoll. La portaveu del grup, Virgínia Domínguez, va destacar que “hi ha una part de l'impacte durant les obres, però l'altra que és permanent”, i va afegir que s'estan talant arbres que tenen més de vuitanta anys “impossibles de reposar”. L'Entesa està estudiant mesures per aturar-ho. El grup va fer al·legacions al projecte inicial, en què demanava que la infraestructura passés en paral·lel a l'autopista AP-7, un traçat que segueix el gasoducte un cop surt del Vallès. L'Estat va descartar aquest traçat alternatiu per motius de seguretat.

Seguiment municipal

El regidor de Medi Ambient, Ricard Estrada, va subratllar que el consistori va fer canviar el traçat inicial per “perfilar-ho entre els camps i els boscos”. A més, va defensar que s'havia aconseguit que les amplades de les rases siguin les “mínimes”. Estrada va recordar que la llei obliga l'empresa a restituir l'entorn que hagi patit l'impacte ambiental. De totes maneres, l'Ajuntament està fent un seguiment diari de les obres.

L'Obra Social Unnim, propietària del bosc de Can Deu, ha assegurat que el gasoducte, al seu pas per l'Espai Natura Unnim, tindrà “el mínim impacte possible” sobre l'àrea boscosa periurbana. Si més no, segons aquesta entitat, la tala d'arbres s'hi reduirà al mínim indispensable, ja que la construcció de la nova infraestructura aprofitarà l'àrea desbrossada de protecció de la línia elèctrica. Dins de les mesures de correcció de l'impacte ambiental incloses al projecte, es plantaran espècies autòctones al tram forestal, excepte en la franja de quatre metres sota la qual discorrerà l'eix de la canonada. També es restaurarà el barranc del riu Ripoll per reduir-ne el risc d'erosió.

LES FRASES

Hi ha una part de l'impacte a causa de les obres, però n'hi ha una altra que és permanent
Virgínia Domínguez
PORTAVEU DEL GRUP MUNICIPAL D'ENTESA PER SABADELL
La llei obliga l'empresa a restituir l'entorn que hagi patit un impacte ambiental
Ricard Estrada
REGIDOR DE MEDI AMBIENT DE L'AJUNTAMENT DE SABADELL
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.