Medi ambient

medi ambient

Inversió per allargar la vida de la incineradora de Girona

L'Agència Catalana de Residus planteja una solució a curt termini mentre es redefineix el nou complex de residus

La infraestructura és obsoleta i necessitaria més de 40 milions d'inversió

L'Agència Catalana de Residus de la Generalitat de Catalunya està estudiant la possibilitat de fer una important inversió en l'actual incineradora de Campdorà de Girona per allargar la vida útil de la infraestructura i mentre no s'aclareix el futur del complex de residus que precisa la comarca del Gironès.

Fonts de l'Agència Catalana de Residus confirmen que la greu problemàtica actual a nivell de finançament pel context econòmic provoca que el govern estudiï alternatives a curt termini per aquesta inversió per posar al dia la incineradora, estrenada l'any 1984. Així, des del govern català s'admet que “s'estan estudiant diverses alternatives a curt termini, entre les quals figura la de millorar l'actual equipament perquè presti millor servei abans de la seva baixa definitiva”.

Des de l'Ajuntament de Girona, l'actual alcalde accidental i responsable municipal de residus, Jordi Fàbrega, confirma les converses i negociacions amb l'Agència Catalana de Residus per buscar una solució a curt termini mentre es planifica la solució definitiva que ha de suposar la construcció del nou complex de tractament de residus. Fàbrega adverteix que l'actual incineradora de Campdorà “no té garantida una vida útil més enllà de quatre o cinc anys si no s'hi fa una inversió realment considerable”. Des del consistori s'assenyala que la inversió per posar al dia la infraestructura, que ha quedat obsoleta, malgrat les constants inversions que s'hi han anat fent, “podria vorejar els 40 milions d'euros, però seria una renovació que la deixaria gairebé com a nova”, afirma Fàbrega.

La inversió permetria guanyar temps mentre es busca una nova ubicació i es redefineix el model del complex de gestió i tractament de residus que necessita la comarca del Gironès. L'Agència Catalana de Residus té, entre les seves prioritats, aquest complex per l'alt cost que suposa en el context d'estretors econòmiques i pot provocar un desenvolupament per fases. El govern municipal de Girona ha defensat que la nova planta de tractament s'hauria d'ubicar en un polígon industrial que s'adigués més amb el tipus de gestió que precisa, després de descartar totalment la possibilitat que es construís al pla de Campdorà, tal com pretenia el govern tripartit, i que havia revoltat els veïns del sector. L'emplaçament haurà de respondre a una decisió compartida amb els 27 municipis del Gironès, ja que el complex de tractament de residus ha de donar servei a tota al comarca.

LA XIFRA

177
milions
d'euros era la inversió necessària per a la construcció del complex de residus a Campdorà.

Descartat el projecte del tripartit

Des de l'Agència Catalana de Residus també es reitera que ha quedat totalment descartat el projecte que havia previst el govern tripartit i que suposava un cost, en aquell moment, d'uns 177 milions d'euros. De fet, la gran inversió que requeria ja va ser el motiu pel qual a l'estiu de l'any 2010 l'aleshores alcaldessa de Girona, Anna Pagans, va aturar el concurs per a la redacció del projecte del complex perquè no veia garantides les vies de finançament de l'execució. Fins i tot el president de la Generalitat, José Montilla, va fer gestions directes amb entitats financeres, sense èxit, per trobar el finançament necessari. L'entrada de CiU als governs municipals i català va suposar un gir al projecte, primer per la falta de finançament i també per trobar una nova ubicació per al complex.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.