Medi ambient

medi ambient

Centre d'interpretació per als Clots de Sant Julià

SOS Empordanet presenta un projecte que pretén connectar els Clots de Sant Julià amb el jaciment d'Ullastret a través d'un centre d'interpretació

Vol demostrar que és viable amb el mecenatge

L'associació SOS Empordanet, que des de fa uns deu anys treballa per protegir els Clots de Sant Julià de Forallac, ha presentat una proposta per dur a terme un centre d'interpretació per a aquestes antigues pedreres i el seu entorn. L'entitat, que ja busca finançament per demostrar-ne la viabilitat a través del mecenatge, vol frenar així el projecte que es vol fer a tocar dels clots d'una macroplanta de tractament de residus, formada per cinc naus de formigó de 5.000 m² de superfície i capacitat per tractar fins a 100.000 tones de deixalles per any, que gestionaria el grup Servitransfer.

La proposta

La idea és remodelar la planta de transferència de residus, a tocar dels clots i d'uns 300 m², com a centre d'interpretació de tot aquest entorn. Sílvia Ferriol, arquitecta i membre d'SOS Empordanet, explica que el futur centre podria preveure tallers de la pedra, la fusta, la cistelleria i la ceràmica, a més de disposar d'una sala d'ús polivalent. També es preveu la cessió per part d'un particular d'una edificació propera per dedicar-la a casa de colònies. La idea, sosté, és viable i només cal que tingui la implicació de les administracions perquè, pel que fa al finançament, ja s'hi està treballant des de la mateixa entitat a través del mecenatge i el micromecenatge.

Els ecologistes, a més, ja han presentat al·legacions a l'expedient de declaració de bé cultural d'interès nacional (BCIN). Les al·legacions volen donar suport a la declaració. Aquesta és una llarga reivindicació que va començar l'any 2004 i que va ja aconseguir la seva declaració i un entorn de protecció. Tant el BCIN com aquest entorn, però, van quedar sense efecte per un tema formal que va provocar que es declarés la caducitat de l'expedient. Ara s'ha incoat una altra vegada.

Eduard de Ribot, membre d'SOS Empordanet, destaca que seguiran lluitant fins al final, encara que el mateix Ajuntament del municipi vulgui evitar la declaració: “No estem disposats a cedir i per això demanem una gestió activa per a aquest espai”, destaca De Ribot, que, a més, reclama la creació d'un òrgan de gestió d'aquest espai que sigui “plural i amb la participació de la societat civil, a més d'expert”. D'aquest òrgan, i segons De Ribot, també n'hauria de formar part la direcció del Jaciment Arqueològic d'Ullastret. En aquest sentit, l'historiador Joan Badia i Homs –vegeu peça– destaca la importància d'aquesta zona del Baix Empordà per la densitat del seu patrimoni: “Al mig de tot aquest conjunt hi ha el poblat ibèric d'Ullastret i les pedreres dels Clots de Sant Julià, que són dos elements que destaquen per la seva cronologia i el seu interès. És un itinerari extraordinari; no n'hi ha cap altre a Catalunya i costaria de trobar Europa.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.