Medi ambient

Gestió transfronterera per al paisatge de la Cerdanya

L'Observatori del Paisatge lidera el desenvolupament d'un pla conjunt de les dues bandes per convertir-lo en motor econòmic

Hi participen diverses administracions de la zona

El director general d'Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, i el director de l'Observatori del Paisatge de Catalunya, Joan Nogué, han presentat el Pla Transfronterer de Paisatge de Catalunya, que impulsa aquesta entitat juntament amb el Parc Natural Regional dels Pirineus Catalans i el Consell Comarcal de la Cerdanya, entre altres institucions i entitats de la Cerdanya. Aquest pla es fonamenta en la constatació que la vall cerdana viu realitats i evolucions molt semblants a tots dos costats de la frontera. Es caracteritza per un mosaic agrícola i forestal configurat per la closa cerdana, el riu Segre i un patrimoni arquitectònic notable constituït per masos, antics pobles i construccions romàniques.

Tant la part catalana com la francesa, a més, afronten reptes similars. La conservació dels espais agrícoles i la preservació i valoració de les estructures vinculades, com ara l'arquitectura de la pedra seca, les tanques i fileres d'arbres de la closa cerdana, els boscos de ribera i la xarxa de canals i camins en són alguns.

Igualment, la vall s'enfronta a la necessitat de potenciar el patrimoni històric i la imatge dels pobles tradicionals, integrant les noves construccions, sobretot aquelles vinculades a les estacions d'esquí.

El pla transfronterer de paisatge té la voluntat de contribuir a la recuperació de la identitat d'aquest territori dividit i a la renovació dels lligams socioculturals de la població mitjançant el paisatge, tot enfortint les seves oportunitats de desenvolupament local. Els promotors del pla afirmen que cal considerar el paisatge de qualitat, doncs, com la base per a l'atracció turística i la projecció exterior de la vall cerdana sense que perdi la seva identitat.

El pla transfronterer es concep, en primer lloc, com un instrument de coneixement, una eina per reunir informació sobre els elements més característics de tots dos costats de la vall. En aquest sentit, tant l'Observatori del
Paisatge com el Parc dels Pirineus Catalans impulsen, des del mes de juliol passat, una consulta,
encara activa, entre ciutadans i agents econòmics per tal d'establir la relació que cada persona té amb
el paisatge cerdà, detectar els punts forts i febles
de l'entorn natural, identificar els elements més significatius i els reptes que cadascú considera prioritaris.

Aquesta informació servirà després per pro
posar recomanacions i
accions concretes de millora dirigides als ajuntaments i a les entitats del territori, partint de la base que el paisatge és un factor clau per al seu desenvolupament.

L'acte d'avui ha servit també per presentar les sis accions conjuntes que es duran a terme majoritàriament durant l'any 2015, en què els objectius d'acció o sensibilització prenen protagonisme. Entre altres actuacions, destaquen l'elaboració d'un document d'orientacions pràctiques transfronterer, que servirà per donar recomanacions pràctiques; accions formatives i jornades educatives transfrontereres, i, entre altres coses, l'ampliació de la Wikipedra, que és una web participativa, depenent de l'Observatori, que inventaria el patrimoni de la pedra seca a Catalunya.

LES XIFRES

2
estats,
afecta el nou pla transfronterer de gestió conjunta del paisatge de la vall cerdana.
6
accions
són les que es portaran a terme durant l'any vinent per a la sensibilització dels habitants de la zona.
2
entitats
són les que han impulsat el pla transfronterer del paisatge: l'Observatori i el Parc dels Pirineus.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia