Medi ambient

La Iaeden diu que el cap de Creus no és un parc temàtic

Els ecologistes defensen que el pla de gestió d'usos marins del parc és una eina necessària per millorar-ne la gestió i protegir el medi

Criden les administracions a treballar per arribar a un consens

“Cal tenir clar que un parc natural no és un parc temàtic: la seva prioritat no és el rendiment econòmic”, diu la Iaeden-Salvem l'Empordà. L'allau de crítiques en contra de la tramitació del pla rector d'ús i gestió (PRUG) de l'àmbit marí del Parc Natural del Cap de Creus ha portat les entitats ecologistes a intervenir en el debat per deixar clara la seva posició. En un comunicat –que té el suport de l'Associació Naturalistes de Girona (ANG) i la federació Ecologistes de Catalunya (EdC)– la Iaeden destaca que el PRUG correspon al desplegament lògic de les eines normatives necessàries per protegir qualsevol entorn natural.

Els ecologistes lamenten que les crítiques contra el PRUG per part d'alguns ajuntaments i del sector turístic es concentren en les pèrdues econòmiques que provocarien la limitació d'accessos i la recaptació de taxes. La Iaeden-Salvem l'Empordà troba a faltar un debat sobre les veritables funcions del PRUG, que, segons l'entitat, són “la protecció, conservació i recuperació dels valors naturals de les zones marines protegides”.

Per la Iaeden l'objectiu del PRUG és definir i consolidar les mesures que ja estan establertes en normatives i convenis existents, alguns dels quals d'abast internacional. Unes mesures que han de regular els usos professionals, recreatius, educatius i científics a l'àmbit marí amb la finalitat de conservar la seva diversitat, amb una atenció especial als hàbitats de gran importància i a les espècies en perill i endèmiques. També ha de detectar les amenaces per als valors ecològics, biològics, estètics i culturals, i establir i fomentar l'ús sostenible dels recursos.

“En aquest país fem bandera dels nostres parcs naturals com a atractius turístics, però cada vegada que es pretén desenvolupar les eines establertes per llei que defineixen els parcs naturals com a zones protegides i a protegir, determinats sectors protesten al·legant motius econòmics”, diu la Iaeden. Segons els ecologistes, els usos turístics i professionals també són importants, però sempre han de respectar l'objectiu principal de la protecció i la sostenibilitat.

Amb tot, la Iaeden també interpel·la l'administració, dient-li que ha de fer complir les seves pròpies lleis, i que “si ho fes des d'una posició mediadora i implicant-hi els sectors rellevants des del principi podria evitar els afrontaments que ara s'estant vivint”.

Per tot plegat, reconeix que cal consensuar el PRUG amb la gent del territori i demana al Departament d'Agricultura que busqui els mecanismes i el consens perquè aquest pla s'acabi aprovant D'altra banda, la Iaeden està elaborant les seves al·legacions al PRUG.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia