Medi ambient

Talls ferroviaris i a l'AP-7 pel vent

La circulació entre Girona i Portbou i entre Ripoll i Puigcerdà, interrompuda bona part del dia d'ahir

Centenars de camions desviats a la Jonquera perquè l'Estat francès en prohibia el pas a la frontera

El vent també va fer que s'hagués de tallar l'N-260 a Portbou

El temporal de vent que va afectar ahir les comarques gironines, sobretot l'Empordà i el Ripollès, va causar dues importants complicacions en les comunicacions: la interrupció dels trens durant bona part del dia i la prohibició del pas de camions per part de les autoritats franceses a la frontera.

Així, d'una banda, Renfe va decidir interrompre el servei, davant les previsions de fort vent, tant a la línia R-3 entre Ripoll i Puigcerdà –tallada des de primera hora del matí fins a 2/4 de 3 de la tarda– com a la R-11/RG-1 entre Figueres i Portbou –des de les 10 del matí fins a 3/4 de 7 del vespre–, tall que a primera hora de la tarda es va estendre també entre Girona i Figueres –de les 2 a les 5–. La companyia va habilitar autobusos per fer els trasllats, que van funcionar bé almenys en les estacions entre Figueres i Portbou. A l'estació de Girona, però, el fet que inicialment es preveiés que el tall durés només una hora i s'acabés allargant a tres va fer que els passatgers s'indignessin per la falta d'informació, els canvis fets a última hora i les corredisses per anar a buscar un autobús o passar d'una andana a l'altra quan es va restablir el servei, segons va informar l'Agència Catalana de Notícies, que també va assenyalar que el servei d'autobús només va funcionar un cop i que alguns passatgers es van haver d'esperar més d'una hora.

D'altra banda, des de l'Estat francès es va decidir prohibir el pas de tràilers, remolcs i vehicles articulats per la frontera des de quarts d'onze del matí fins poc abans de les sis de la tarda a causa de la forta tramuntana que bufava a la Catalunya del Nord i que va fer bolcar a l'A-9 un camió que duia llaunes de beguda a 2/4 de 10 del matí una mica més amunt de Perpinyà. Els Mossos es van encarregar de desviar a la Jonquera els centenars de camions que circulaven per l'AP-7 en sentit nord i els van fer estacionar als aparcaments habilitats. Un cop els aparcaments de la Jonquera van quedar plens, amb uns 1.500 camions, cap a primera hora de la tarda es va començar a desviar els camions a Vilamalla. Des dels Mossos es va destacar que els desviaments es van fer sense incidències ni causar cues a l'AP-7.

El vent també va provocar una altra afectació viària. Al nord de Portbou –anant cap a l'Estat francès– es va tallar l'N-260 en tots dos sentits pel vent. A més, la tramuntana va fer-hi bolcar una caravana.

Els bombers van fer 76 serveis, sobretot a l'Empordà

Els bombers van fer fins a mitja tarda un total de 76 serveis a causa del vent: 54 a l'Alt Empordà, 13 al Baix Empordà, 8 al Ripollès i un a la Selva. En tots els casos es va tractar o bé de retirar elements tombats o bé d'impedir que caiguessin els que estaven a punt de fer-ho –sobretot arbres, però també rètols, tanques, planxes, teules, vidres, tendals...

La incidència més destacada, segons van informar fonts dels bombers, va ser a l'Escala, on un cartell publicitari va caure sobre una dona de 47 anys que va ser traslladada al CAP de la població. També a l'Escala una tanca de ferro d'una obra va volar i va caure sobre tres cotxes i una moto. L'Ajuntament, a més, va informar que el vent va arrencar unes làmines de la teulada de la llotja de pescadors. El consistori, davant els cops de fins a 110 km/h que es van registrar, va fer tancar per precaució els accessos al passeig Empúries, al moll pesquer i a la part baixa del passeig marítim.

Els bombers també van informar que a Llançà un arbre tombat va trencar una canonada d'aigua. També a l'Alt Empordà, l'Ajuntament del Port de la Selva va informar de desperfectes en cinc o sis peces als trencaonades del passeig, i el de Figueres, de la caiguda d'un mur exterior d'uns 20 metres a Vilatenim.

Al Baix Empordà, els bombers van destacar la caiguda de part d'un mur a Palafrugell sobre cotxes aparcats i sobretot la caiguda de la làmina d'impermeabilització asfàltica del sostre del pavelló polivalent de l'Estartit. L'Ajuntament de Torroella, que ha valorat la reparació en uns 20.000 euros, va informar que la policia local va restringir la circulació en un perímetre de seguretat quan es va tenir coneixement del sinistre. D'altra banda, un fanal va ser arrencat pel vent al passeig marítim de Llafranc.

Pel que fa al Ripollès, l'Ajuntament de Camprodon va informar que havien caigut cinc arbres, sense causar cap afectació personal.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia