Medi ambient

Les administracions gironines fixen que hi hagi tallafocs a tots els nuclis i masies el 2018

Es volen enllestir aquest any els plànols de delimitació d'incendis de tots els pobles de menys de 20.000 veïns, i a la tardor iniciar les notificacions als amos

Quatre administracions –Generalitat, Diputació, consells comarcals i ajuntaments– s'han coordinat per dur a terme un “full de ruta” en prevenció d'incendis que té com a principal objectiu que hi hagi tallafocs a totes les urbanitzacions, nuclis urbans, masies i instal·lacions aïllades el 2018. La intenció és que aquest any tots els pobles tinguin fets els plànols on es fixen els tallafocs que calen i que a la tardor es comenci a notificar als propietaris que han de fer-los.

Les administracions recorden que els focs de l'Empordà del 2012 van deixar palès que els bombers sovint havien de destinar més efectius a defensar les cases del foc que no pas a extingir-lo, perquè hi havia moltes edificacions que no tenien tallafocs en el perímetre. Per corregir-ho, l'any passat es va modificar la llei 5/2003, i es va obligar els ajuntaments a redactar un plànol de delimitació i a vetllar per fer-lo complir, de manera que hi hagués d'haver franges de protecció de 25 metres –lliures de vegetació seca i amb la massa arbòria aclarida– al voltant de les zones edificades.

Plànols de delimitació

A les comarques gironines s'ha optat per la col·laboració de les quatre administracions per dur-ho a terme en els municipis de menys de 20.000 habitants. Actualment s'està en la primera fase d'elaboració dels plànols. S'estan redactant els de 131 municipis, que se sumaran als vuit que ja els tenen en ordre (Albons, Bescanó, Blanes, Espinelves, Maià de Montcal, Navata, Roses i Viladrau). Entre els 131 pobles que s'han adherit a l'assistència tècnica de la Diputació i els consells comarcals, n'hi ha bàsicament de l'Alt Empordà, el Baix Empordà, el Gironès, la Selva, el Pla de l'Estany i la Garrotxa, però en canvi pocs del Ripollès i la Cerdanya, on hi ha pocs focs. Ara s'ha obert una nova convocatòria, perquè s'hi afegeixin els 81 pobles restants, va explicar ahir el vicepresident de la Diputació Miquel Calm. Cal dir que hi ha 47 municipis que tenen plànols aprovats però que són anteriors a la modificació de l'any passat.

Segona fase

Es preveu iniciar a la tardor la segona fase, centrada a localitzar els propietaris afectats i notificar-los que han de fer els tallafocs. “Serà una feinada, molt més difícil del que sembla”, va destacar el delegat del govern a Girona, Eudald Casadesús. Més endavant, s'inspeccionarà si s'han fet les actuacions i, en última instància, si els amos fan cas omís, l'administració executarà els tallafocs de manera subsidiària i després els cobrarà les despeses. La intenció és tenir-ho tot fet, ja sigui voluntàriament o obligatòriament, el 2017 o com a molt tard el primer semestre del 2018.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia