Infraestructures

El Vallès, en armes

Terrassa i Sabadell comencen a promoure accions per pressionar el govern perquè no aturi les obres de prolongació dels FGC

La Generalitat donarà explicacions a veïns i botiguers en comissions de seguiment

Navarro reuneix avui els agents socioeconòmics per fer front comú

Les dues cocapitals del Vallès, Terrassa i Sabadell, estan en peu de guerra després de l'anunci fet dimecres pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, d'aparcar sense data les obres de prolongació dels FGC fins que no en tinguin garantit el finançament. De moment les reaccions expressant el malestar per la decisió s'han fet sentir en l'àmbit polític, amb reunions dels portaveus per consensuar declaracions conjuntes a cada municipi amb l'objectiu de reclamar que es reprenguin les obres. Però en els pròxims dies aquesta demanada s'estendrà amb tota probabilitat a la societat civil. I més tenint en compte que els dos alcaldes, tant Pere Navarro com Manuel Bustos, s'han reunit personalment amb Recoder per demanar-li que sigui la mateixa Generalitat qui expliqui aquesta decisió als veïns i comerciants que formen part de les comissions de seguiment de les obres. A Terrassa la reunió ja s'ha convocat per dimarts que ve.

L'ajornament a Terrassa s'ha entomat amb força indignació, tenint en compte que l'inici d'obres es va fer simbòlicament el 2003, quan l'aleshores conseller del ram, Felip Puig, va destapar un cartell anunciant els treballs al parc dels Catalans com si es tractés d'una inauguració d'una primera fase que s'havia de posar en servei a final del 2006.

Des d'aleshores l'obra per fer tres noves estacions i quatre quilòmetres de vies ha patit molts entrebancs: canvis de color del govern; modificacions del projecte –de fer-lo en dues fases a una– i del sistema constructiu –del sistema en mina a utilitzar tuneladores–; un enfonsament al barri del Carmel de Barcelona que va provocar neguit entre els veïns, per acabar amb una última modificació del calendari d'obres feta per Gisa per falta de liquiditat que ja va deixar les obres aturades fa un any. Al novembre el compromís amb els veïns del govern va ser acabar l'obra a final del 2012.

Agents socioeconòmics

Per això, i pel fet que el mateix conseller admetia dimecres que només faltaven entre 12 i 14 mesos d'obres per acabar la prolongació, hi ha força indignació a Terrassa. Les estacions estan fetes i només falta equipar-les, com també els dos túnels, i només falta fer les dues sortides d'emergència, posar les vies i la catenària i la senyalització. Avui Navarro també ha convocat els agents socioeconòmics (Cecot, Cambra de Comerç, gremis, sindicat, i entitat veïnals) per demanar-los fer un front comú per reclamar a la Generalitat, no només que reprengui les obres dels FGC, sinó també per reclamar que no se suprimeixi la gratuïtat del peatge de les Fonts (E-9).

A Sabadell, les obres estan menys avançades, ja que només s'ha acabat un dels dos túnels i tres de les quatre noves estacions tenen l'obra civil gairebé finalitzada. Avui els portaveus han d'acabar de redactar una declaració tan consensuada com sigui possible. I a la reunió que l'alcalde Bustos va mantenir amb el conseller Recoder ahir al matí van acordar crear una comissió tècnica per fer el seguiment dels passos que el govern faci per obtenir el finançament que garanteixi el compliment del calendari per acabar el tram de Sabadell.

Després que s'anunciés al juliol que la prolongació es retardava dos anys i que no es compraria una segona tuneladora, Recoder manté ara que, malgrat els problemes financers i aquesta aturada sense data de les obres, el calendari fixat per a l'any 2015 es podrà complir.

El comerç del centre de Sabadell, fart

Els comerciants del centre de Sabadell, agrupats a l'entitat Sabadell Comerç Centre van ser els més explícits ahir en comunicar el seu malestar per les aturades de les obres de prolongació dels FGC al municipi. Després d'haver de batallar per l'obertura del passeig per afavorir la circulació dels vianants i poder salvar la campanya nadalenca, l'anunci del conseller va provocar una reunió d'urgència a l'entitat per acabar emetent un comunicat en què manifesten que davant la possibilitat que les administracions puguin “passar-se la pilota” han perdut “tota la credibilitat”, malgrat les declaracions i explicacions que en el pròxim dies puguin rebre.

L'entitat demana que amb “caràcter imminent” es tapin els forats de l'obra que encara hi ha al passeig i que es retirin totalment les tanques que queden, a més de demanar que el projecte de reforma de la superfície es redacti i s'aprovi durant el primer trimestre d'enguany i que el consistori executi la reforma del passeig de la Plaça Major com més ràpidament millor, calculant que podria ser a l'estiu.

La situació de tensió que viu el comerç de Sabadell és la mateixa que va patir el de Terrassa mentre van durar els treballs a la rambla d'Ègara. Primer s'hi van fer les obres relacionades amb la prolongació del metro i posteriorment s'hi van fer les obres d'urbanització de la superfície.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.