Infraestructures

Girona demana a Adif que avanci l'alliberament del parc Central i la plaça Europa

El govern municipal vol que a l'estiu es pugui recuperar espai públic envaït per obres des del 2008

L'estudi per a la viabilitat del tercer rail estarà llest al juny

L'Ajuntament de Girona reclama a Adif que alliberi abans del previst espais públics com ara el parc Central, la plaça Europa, la plaça Joan Brossa i el sector de Fontajau. Així es va explicar durant la comissió de seguiment del TAV, que es va celebrar ahir amb els grups municipals. El primer tinent d'alcalde i responsable del projecte ferroviari, Jordi Fàbrega, va explicar que han enviat “una carta al director d'infraestructures d'Adif en què es demana la reversió de les zones ocupades per obres”. La petició en concret sol·licita al gestor ferroviari que, tenint en compte l'endarreriment dels terminis del TAV, s'avanci l'alliberament d'espais en comptes d'iniciar l'execució de les obres de les sortides d'emergència que encara queden per fer en diversos punts del recorregut.

Fàbrega expressa la voluntat que, amb aquesta petició, “durant l'estiu puguem recuperar espais per a la ciutadania. El temor del govern és que, si la previsió dels tècnics era que l'alliberament d'espais es fes al setembre o a l'octubre, s'acabi endarrerint a principi de l'any vinent. “Els veïns ens han demanat des que vam entrar al govern que s'alliberessin com més aviat millor aquestes zones i les recuperéssim; per tant, treballem per aconseguir-ho”, afirma Fàbrega.

Passos transversals

Adif i el govern havien anunciat la possibilitat que a la primavera es pogués recuperar part del parc Central per als ciutadans. Aquest calendari, però, ha experimentat retards per l'endarreriment en l'execució de les rampes dels aparcaments i en la impermeabilització de l'estructura. Per això, també es negocia amb Adif la possibilitat d'obrir passos transversals a la plaça Europa, Bisbe Sivilla i la plaça Joan Brossa. En els dos primers casos serien només per a vianants, però en el de la plaça Joan Brossa això permetria recuperar l'antic vial que connectava el carrer Santa Eugènia amb la plaça Poeta Marquina.

L'audiència, al juny

En la comissió de seguiment es va decidir que l'audiència pública del TAV, prevista per aquest mes de maig, es faci al juny. L'explicació és que el 8 de juny es preveu tenir l'estudi de viabilitat del tercer rail, que permetria que els trens convencionals circulessin pels túnels del TAV. Es considera una informació prou rellevant com per endarrerir l'audiència un mes.

Final al carrer Rogés

Per altra banda, Fàbrega avança que les obres de reurbanització del carrer Francesc Rogés es podrien acabar aquest mes, tot i que també es mira si es refan ja les voreres a Bernat Boades. L'expedient obert a Adif per haver fet una subestació elèctrica sense avís quedarà en un simple informe, ja que l'ens té potestat per fer-ho.

LA DATA

8.06.2012
El govern municipal
preveu que el 8 de juny disposi ja de l'estudi que analitza la viabilitat del tercer rail.

Es reclama tenir el projecte del tren convencional

En la comissió de seguiment també es va informar que es reclamarà al president d'Adif el projecte per fer subterrani el tren convencional. Els antics responsables socialistes de Foment admeten que el projecte està finalitzat des de fa anys i que només faria falta actualitzar-lo per tirar-lo endavant. El PP havia dit inicialment que desconeixia l'existència del projecte executiu, un fet que ara ha quedat comprovat. Per això, el consistori vol amb urgència la tramesa del projecte, que hauria de suposar que tots els trens passin de manera subterrània, cosa que permetria l'enderroc del viaducte del tren que creua de punta a punta la ciutat. El projecte es considera cabdal per cosir millor la ciutat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.