Infraestructures

El miratge de l'N-II

El desdoblament del tram de Caldes a Sils es va reprendre fa tres mesos a un ritme molt lent

Des de fa una setmana hi ha més màquines i moviment, i l'Estat i l'Ajuntament de Caldes negocien per l'enllaç provisional

El 17 de setembre passat l'Estat espanyol va adjudicar la represa del desdoblament de l'N-II entre Sils i Caldes de Malavella. El 29 d'octubre, en plena precampanya, les màquines tornaven sobre el terreny, i s'estenia el temor que es tractés d'un moviment electoral sense recorregut més enllà del 25-N. Durant gairebé tres mesos, s'han confirmat aquests presagis. Els moviments han estat escassos, les màquines, comptades, el personal, gairebé invisible, i les obres van ser un miratge en què tan sols es van limitar a moure i aplanar algunes terres. I això fins que aquesta setmana passada hi ha hagut un augment de l'activitat, que sense ser espectacular invita a l'optimisme. El miratge està prenent forma i s'està convertint en realitat, tres anys i mig després que el tram quedés abandonat.

Han augmentat els camions amunt i avall traginant terres, s'hi veuen més treballadors, i posen i treuen senyals. Sobretot, a l'enllaç de Caldes, i més endavant, cap a la Granota. Alguns punts comencen a recuperar un to que recorda el que se suposa que ha de ser un tram en obres, enmig de la imatge d'empantanegament dels últims anys que encara impera. Fins i tot, i en un context en què aquests últims anys la falta de comunicació entre administracions ha estat gairebé total, l'alcalde de Caldes de Malavella, Salvador Balliu, i tècnics municipals s'han pogut reunir amb representants del Ministeri de Foment. Entre aquests, hi ha el director que l'Estat ha nomenat per a l'obra.

Accés de l'N-II a Caldes

Segons l'alcalde de Caldes de Malavella, Salvador Balliu, la trobada va ser just abans de Nadal. En la reunió, els va assegurar que aquest gener les obres augmentarien el ritme i hi entrarien més màquines, fet que sembla que s'està confirmant: “això ens dóna bones sensacions, que ara anirà endavant, perquè teníem por que tot plegat quedés en un acte de publicitat electoral.” El desdoblament hauria d'estar llest d'aquí a 15 mesos.

L'Ajuntament i Foment també van parlar de l'accés de l'N-II amb la carretera de Caldes, que haurà de quedar tallat per les obres durant mig any aproximadament. La proposta de Foment era fer un accés provisional utilitzant la via de servei de Franciac, paral·lel al tram ja desdoblat, fins a la rotonda de Riudellots. L'Ajuntament veu bé aquesta solució per als vehicles que vagin en direcció a Girona, però reclama una alternativa més ràpida pels que s'hagin de desplaçar cap al sud. De l'enllaç amb l'eix transversal, ja s'ha arribat a un acord i estarà complet d'aquí a uns tres mesos.

D'altra banda, l'alcalde de Sils Martí Noguer també admet que des de la setmana passada es veu més moviment: “sembla que va seriosament i s'hi treballa, el que cal ara és que hi posin el màxim esforç per accelerar els treballs i avançar terminis després de tants anys de retard.” En canvi, lamenta que ningú de l'Estat espanyol no s'ha posat en contacte amb l'Ajuntament per informar-los de res.

Ara sembla que s'hi treballa i es veu més moviment, però des de l'Estat no s'han dignat a dir-nos res
Martí Noguer
alcalde de sils
Temíem que quedés en un acte electoral, i Foment ens va dir que al gener començarien les feines grosses
Salvador Balliu
alcalde de caldes de malavella
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.