Infraestructures

infraestructures

Santi Vila dóna esperances pel futur ferroviari de Portbou

El conseller de Territori va presentar ahir l'estudi sobre el potencial de l'estació

Esmenta la necessitat del tercer rail, la millora de l'accés pels camions i l'ampliació de les vies

La vigília de l'entrada en servei del TAV directe pel túnel del Pertús, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va visitar ahir Portbou per aportar alguna esperança al poble fronterer que corre el perill de ser el gran perjudicat de l'arribada de l'alta velocitat. Vila va presentar a l'alcalde, Josep Lluís Sales, l'estudi que la Generalitat va encarregar al maig passat per determinar quin és el potencial de negoci d'una plataforma intermodal (camió i tren) a Portbou. Les conclusions d'aquest estudi assenyalen tres intervencions per fer-ho viable: en primer lloc, la necessitat de fer arribar a Portbou el tercer rail (que actualment ja arriba a Vilamalla), per fer possible l'accés de trens amb eixos d'ample europeu. L'objectiu seria que aquesta infraestructura estigui operativa el 2015. En segon lloc, caldrà millorar l'accés dels camions fins a la terminal de mercaderies: ara per ara, entre 15 i 20 camions han de travessar el poble per accedir-hi. Finalment, l'estudi també fa referència a la necessitat d'ampliar la capacitat de l'estació, de tal manera que pugui contenir combois fins a 550 metres de llarg.

Taula estratègica

Santi Vila –acompanyat de Pere Padrosa, director general de transports i mobilitat– va anunciar ahir que el primer pas serà la constitució d'una taula estratègica. Es preveu que entri en funcionament al primer trimestre del 2014, amb participació de la Generalitat, l'Ajuntament i representants d'operadors privats. L'objectiu de la taula serà concretar les conclusions de l'estudi i d'establir prioritats per començar com més aviat millor les actuacions que calguin, unes actuacions que, segons la conselleria, s'hauran de fer en col·laboració entre sector públic i privat.

LA XIFRA

550
metres
són els que caldrà ampliar l'estació de Portbou per poder contenir combois de trens d'aquesta longitud.

Llum verd al baixador de l'aeroport

Santi Vila ha anunciat, en declaracions a Televisió de Girona, que Foment ha donat el vistiplau al baixador del TAV a l'aeroport. El govern ja té, de fa temps, l'avantprojecte a punt i ara, un cop rebuda la conformitat, té intenció de redactar-ne el projecte definitiu l'any que ve.

D'altra banda, el conseller de Territori i Sostenibilitat ha explicat que, per tal de fer l'aeroport de Girona més competitiu, estan negociant amb els companyies d'autobús que hi fan rutes perquè n'abaixin els preus. També va reiterar que Rodalies de Girona de tren es posarà en marxa el primer trimestre del 2014.

l. artigas

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia