Infraestructures

Segellen el forat per on s'ha inundat dos cops el TAV

Les inundacions de finals de setembre i de novembre van col·lapsar la costosa infraestructura per una pluja intensa

També s'ha eixamplat el Güell, canalitzat la Pabordia i netejat la llera

Quatre mesos després de l'última inundació del túnel del TAV a Girona, el Ministeri de Foment i Adif estan duent a terme la fase final per segellar i tancar el forat per on s'ha col·lapsat la infraestructura dues vegades. La previsió inicial feta pública pel consistori era que en un mes quedés tapat el forat d'extracció dels àrids al sector industrial de Mas Xirgu, però la fabricació d'unes bigues fetes expressament han retardat el procés.

Ahir, però, quatre operaris s'encarregaven de fer l'encofrat amb els ferros i només hi falta l'última peça que acabi segellant per sempre aquest punt d'entrada d'aigua. La crescuda de la riera de la Pabordia després d'unes pluges intenses, per bé que no excepcionals, a final de setembre i a final de novembre va convertir en un autèntic riu els túnels urbans del TAV al pas per Girona. En un primer moment, Adif i Foment van culpar la xarxa de clavegueram de la ciutat, un argument que va quedar invalidat amb la segona inundació. Va ser llavors quan el Ministeri de Foment va agafar el toro per les banyes i en menys de 24 hores va començar les obres al sector de Mas Xirgu per evitar que en un altre episodi de pluges es tornés a inundar la infraestructura. Unes obres adjudicades per la via d'urgència que van permetre eliminar un pont de ciment que feia que el nivell del Güell pugés quan duia gran cabal a la zona i no deixava que la riera de la Pabordia desallotgés l'aigua que duia al riu. També es va treure un pont metàl·lic que tampoc no ajudava el curs fluvial a punt de desbordar-se i es va executar una neteja severa de la vegetació que durant els últims sis anys s'havia acumulat a la llera, i no s'hi havia actuat.

Altres actuacions que s'han fet a la zona per garantir que no es torni a inundar són la canalització de la riera de la Pabordia al riu Güell i evitar que torni cabal enrere que acabi caient a la via com va passar en els dos episodis esmentats. Encara ahir una retroexcavadora treballava també per guanyar profunditat al riu Güell just a la confluència amb la Pabordia.

En les últimes setmanes els treballs s'han centrat a eixamplar de manera considerable el riu Güell i permetre així garantir molt més cabal en cas de crescudes del riu per pluges continuades o intenses. Ara faltarà veure si Foment acaba decidint tapar també els forats del pou d'atac on la tuneladora va començar a foradar els túnels del TAV.

LA XIFRA

5,5
dies
va estar tallat el TAV en sentit nord amb la primera inundació. En el segon incident hi va estar 24 hores.

La vorera del carrer Oviedo, també en obres

Aquesta setmana s'han començat els treballs per refer la vorera del carrer Oviedo a l'enllaç amb Josep Maria Gironella, que passarà a tenir 9 metres d'amplada, just davant de comerços.

Trasllat de la màquina del carrilet, que tornarà a la plaça Espanya

L'Ajuntament de Girona va retirar ahir la màquina del carrilet que era al passatge Emili Blanc, a tocar de la seu de la Generalitat. L'alcalde, Carles Puigdemont, ja va anunciar que la previsió és que la màquina torni al seu emplaçament de la plaça Espanya un cop s'acabi l'estació d'autobusos subterrània que en breu presentarà la Generalitat. A més, la màquina no traurà així protagonisme al monument als Manaies, a la nova plaça dels Manaies.

Treballs de reurbanització del sector nord de la plaça Europa

També van a bon ritme els treballs de reurbanització del sector nord de la plaça Europa. Això suposa refer la zona on hi havia antigament el bar amb terrassa La Boireta, en un costat, i a l'altre la zona on es retornarà l'escultura Per a Europa, de l'artista Andreu Alfaro. Màquines retroexcavadores han netejat tot l'espai aquests dies i s'hi comencen a veure panots per urbanitzar el sector i perquè se sumi a l'espai del parc Central que ja s'ha obert als ciutadans.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia