Serveis

El metro decideix

Els treballadors del metro voten fins demà si mantenen la convocatòria de vaga durant el congrés de telefonia o accepten la proposta de TMB

Els conductors d'autobús, favorables a l'aturada, encara negociaven ahir

Els treballadors del metro de Barcelona tenen la paella pel mànec. Des de les deu del matí d'avui i fins les dotze del migdia de demà decidiran en assemblea l'afectació que la vaga pot tenir sobre el transport públic de la ciutat a partir de dilluns coincidint amb la celebració del congrés mundial de telefonia. Dels dos milions de desplaçaments diaris en el transport públic de Barcelona, 1.250.000 es fan en metro i només 650.000 en autobús. Encara que el govern català ja ha donat a entendre que els serveis mínims seran elevats, la vaga es notarà en la mobilitat i el transport de la ciutat si el metro redueix el servei, però si els treballadors decideixen desconvocar-la, l'impacte serà molt menor encara que els conductors d'autobusos la facin pel seu compte.

El bus vol anar a la vaga

Després de les dues assemblees informatives que ahir van celebrar els treballadors de metro i en les quals van participar els de busos, la sensació general és que només el metro podria desconvocar una vaga que la plantilla dels autobusos no està disposada a aturar. Abans-d'ahir, la direcció de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) donava per finalitzada la negociació al metro amb una última proposta de la qual es va informar en les assemblees de treballadors d'ahir, i demà hauran de votar si l'accepten o no. L'empresa pública es compromet a pagar en tres anys els diners que deu als treballadors del 2011, any en què els va congelar l'IPC.

Entre aquest any i el que ve els regularitzarà les taules salarials d'acord amb aquell increment incomplert i els ingressarà els endarreriments en dues pagues en el segon semestre de l'any que ve i del 2014. A canvi, els treballadors han d'acceptar la congelació salarial del 2012 i el 2013 que ja ha executat l'empresa. La plantilla de metro decidirà demà si accepta aquesta proposta i renuncia a la del comitè, que està disposat a cobrar els endarreriments fins al 2013 si es regularitzen les taules de manera imminent.

Hi ha divisió d'opinions. Uns creuen que, en l'actual situació social i econòmica del país, la proposta de l'empresa no és tan dolenta tenint en compte que TMB es compromet a no fer acomiadaments durant aquests dos anys ni canvis unilaterals en les condicions i l'organització del treball. Però uns altres continuen mantenint que se'ls demana un sacrifici econòmic que l'empresa no ha acreditat que hagin fet els directius i càrrecs fora de conveni, que, segons ells, s'emporten el 15% de la massa salarial de l'empresa. Però l'ambient que es va generar ahir en les assemblees també podria acabar decantant la balança. TMB va oferir abans-d'ahir al metro un acord final millor que el que plantejava als treballadors del bus, almenys fins ahir a la nit, quan la negociació amb aquests continuava. Això ha generat crispació en les assemblees, en què portaveus de busos han acusat part del comitè de metro de voler desconvocar la vaga, mentre que treballadors del metro culpen els portaveus de busos de coaccionar les assemblees per impedir que la majoria voti a favor de la desconvocatòria.

Judici a un sindicalista per una càmera

Ahir es va celebrar a la Ciutat de la Justícia el judici que ha de determinar si Josep Garganté, sindicalista de la CGT, va trencar una càmera de TV3 durant la vaga general del 2010. La fiscalia li demana 7.200 euros de multa, mentre que TVC li'n reclama 3.600. Garganté addueix que el càmera es va confondre de persona, ja que va atribuir el trencament a una persona que provocava uns aldarulls que primer se li van atribuir a ell. Finalment, es va desestimar que Garganté fos l'autor dels aldarulls.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.