Un grup d'entitats reclama que la nova Diagonal disposi d'una potent xarxa de tramvia i bus que desplaci el cotxe

També exigeixen a l'Ajuntament que s'impliqui més a fons en la reforma de l'avinguda

El degoteig ha estat constant. En les últimes setmanes, i davant la proximitat de la celebració de la consulta el mes de maig que ve, s'han multiplicat els rumors, filtracions i anàlisis sobre l'impacte i la viabilitat d'un projecte que té una gran magnitud política i urbanística. Tot això, a més, en un moment en què el consistori està a punt de fer públiques les dues propostes de reforma que hauran de ser avaluades per la ciutadania. Amb tots aquests ingredients, representants de la plataforma Diagonal per a Tothom van voler fer públic ahir un manifest on, en primer lloc, reafirmen la necessitat de dur a terme aquesta remodelació de l'avinguda. Aquest cop, però, aquest heterogeni col·lectiu –que agrupa entitats com la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona, l'Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya, l'Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP) o el sindicat CCOO– va voler fer un pas més, i també va criticar l'actitud distant que manté l'Ajuntament respecte del que havia de ser el projecte estel·lar d'aquest mandat. «Sentim una certa frustració, ja que no veiem senyals clars que es vulgui tirar endavant», va declarar respecte a aquesta qüestió Jaume Vernet, responsable de mobilitat del sindicat Comissions Obreres.

Feta aquesta apreciació, el grup d'entitats va exposar ahir un plec de condicions irrenunciables que, al seu parer, han d'incloure les dues propostes que se sotmetin a votació. La millora de l'espai públic i de la mobilitat han de ser dues d'aquestes bases doctrinals, que han de passar ineludiblement per treure gran part dels cotxes que ara transiten per l'avinguda. El president de la PTP, Ricard Riol, va recordar que el 90% d'aquests vehicles fan desplaçaments curts i, per tant, podran ser absorbits pel transport públic, sempre i quan es millori. I per la plataforma, tot projecte de remodelació ha de preveure la connexió del tramvia per una calçada central i amb andanes laterals, ja que aquest sistema de transport pot acaparar l'equivalent al trànsit de vuit carrils. Ara bé, cal completar l'oferta amb la posada en marxa alhora de la xarxa d'11 línies d'autobús octogonal, conegut també com a Redbus. Tots dos operadors haurien de tenir una freqüència de pas alta, d'uns 3 minuts, i tenir parades a cada 650 metres.

L'opció del «No»

Per aquestes entitats, la inclusió a la consulta de l'opció de tombar els dos projectes ha estat una mala decisió. Per què? Doncs perquè pot acabar guanyant, amb la paradoxa que hi hagi més partidaris totals de la reforma però que hauran dividit el seu vot en dues propostes. D'aquesta qüestió, però, no en volen fer sang.

Cinc condicions per a dues propostes

Els condicionants que segons la plataforma Diagonal per a Tothom han d'incloure els dos projectes de reforma s'agrupen en cinc punts:

Transport públic.

Ha de ser una doble xarxa de tramvia –connectant el Trambesòs i el Trambaix– i el bus octogonal, de freqüència de pas alta i amb parades cada 650 metres, com a mínim.

Espais per a ús ciutadà.

La nova Diagonal ha de tenir menys carrils de circulació. L'espai que es guanyi s'ha de destinar a ús social, cosa que equival a dir que les voreres han de ser amples i han de tenir mobiliari urbà o jocs per a la canalla.

La bicicleta.

És un mitjà de transport que ha de guanyar protagonisme a l'avinguda, però, això sí, amb carrils que no estiguin en zones de vianants.

Cotxe, per a veïns i comerç.

La Diagonal, un cop reformada, ha de tenir dos carrils de circulació per a cada sentit. El propòsit és que siguin utilitzats preferentment, per no dir exclusivament, pels veïns de la zona i per afavorir l'activitat comercial. Un aspecte clau a regular són les zones de càrrega i descàrrega i també cal habilitar àrees per a l'aparcament de motos.

Preservar l'arbrat.

Són un element essencial de la identitat de l'avinguda i almenys una de les dues propostes ha de respectar-los, si és possible, amb l'alineació actual. Tècnicament és possible.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.