Urbanisme

Montjuïc lluirà nova imatge al desembre amb les Quatre Columnes de Puig i Cadafalch

El monument original es va aixecar el 1919 en homenatge a la senyera i va ser enderrocat per la dictadura de Primo de Rivera

La proposta de restitució va ser presentada per ERC i aprovada per unanimitat al consistori barceloní

La restitució de les Quatre Columnes de l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch a Montjuïc, que representen la senyera, culminarà el mes que ve. Donarà una nova imatge a la muntanya després de 82 anys de la demolició del monument original, que es va dur a terme per ordre de la dictadura de Primo de Rivera i com a mesura de repressió.

El monument s'està aixecant uns metres més amunt de l'emplaçament original, a la plaça del Marquès de la Foronda, entre la Font Màgica i el Palau Nacional. Les noves columnes mesuraran 18,7 metres d'altura i es veuran de front des de la plaça d'Espanya.

Les columnes originals, d'estil jònic romà, es van aixecar el 1919 en homenatge a les quatre barres de la bandera catalana.

L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, ha presidit avui l'acte de soterrament d'una càpsula amb la documentació sobre els vuit anys de campanya per restituir aquest monument. Ha destacat que el d'avui ha estat “un acte d'afirmació com a país i com a ciutat” en què es demostra que Catalunya i Barcelona tenen “la força i l'ambició de restituir el que alguns van voler que desaparegués del paisatge perquè desaparegués de la memòria”.

El president del grup municipal d'ERC, Jordi Portabella, ha indicat que la restitució d'aquest monument simbolitza “la confiança en nosaltres mateixos, en la democràcia i en els valors que ens uneixen, la mateixa simbologia de la nostra bandera pròpia”.

ERC va ser el grup que va presentar la proposta per a la restitució de les Quatre Columnes, aprovada per unanimitat pel consistori barceloní.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.