Urbanisme

argentona

El primer Catàleg del Patrimoni inclou la casa Puig i Cadafalch

El document incorpora 424 elements d'àmbits propis del municipi, com l'arquitectura, el paisatge, l'arqueologia o la construcció

L'Ajuntament continua negociant amb la propietat perquè l'edifici modernista sigui públic

Argentona ja té enllestit i redactat el primer Catàleg del Patrimoni del poble. Aquest document registra i protegeix un total de 424 elements de diversos àmbits, com ara l'arquitectònic, el paisatgístic, l'arqueològic i el constructiu, i és el fruit de prop de dos anys de treball. Tal com va explicar el regidor de Patrimoni, Ferran Armengol (CiU), aquest catàleg “regula quins usos es poden fer de cada element i, bàsicament, especifica què s'hi pot fer i què no”.

A grans trets, el document es divideix en diversos blocs, segons el tipus de subjectes a tenir en compte: en un primer apartat s'hi reuneixen els elements arquitectònics (249), entre els quals figuren la parròquia de Sant Julià, la Casa Gòtica o el casal que va construir al poble l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch. D'aquests elements, 62 es troben al nucli antic, 93 a l'eixample i 84 escampats per la resta del municipi.

Dins d'un segon apartat, s'hi troben tots els edificis que, per la seva unitat conjunta –dels quals se'n descriuen 32–, és necessari protegir-los. Aquí s'hi inclouen illes de cases úniques per la seva fesomia global, com les del carrer Torres i Bages, que fan cantonada amb la plaça de l'Església.

En un tercer bloc, s'hi fan constar els elements arqueològics (118), subdividits en dos grups: les troballes pròpiament dites, com la via romana de Parpers, o bé els indrets que se sospita que poden contenir restes arqueològiques, com la plaça de Vendre o la de l'Església.

Un darrer àmbit inclou tots els aspectes paisatgístics que, per la seva singularitat, s'han de protegir. Així, 31 arbres singulars –com el cirerer gros de la font del Ferro–; 3 jardins –com el del casal de Puig i Cadafalch–; 14 arbredes –com la plataneda del Tramvia–, i 7 camins públics –com el camí de Burriac o el de Sant Jaume de Traià– també queden inclosos dins del catàleg.

Casal de Puig i Cadafalch

Un dels elements, però, més importants que s'ha incorporat en el document és –sense cap mena de dubte– el casal de Puig i Cadafalch, declarat bé cultural d'interès nacional (BCIN). Situat en ple centre d'Argentona, concretament a la plaça de Vendre, l'edifici d'estil modernista es va començar a transformar el 1897 i es va acabar el 1905. Va ser la casa d'estiueig de Puig i Cadafalch, que alhora en va ser l'arquitecte. Recentment, concretament el passat dia de Nadal, la casa va ser notícia, ja que es va haver de desmuntar la pèrgola de l'edifici per motius de seguretat perquè amenaçava de caure. De fet, la degradació de l'edifici catalogat fa anys que es pot visualitzar. Sense anar més lluny, les fortes ventades del mes de gener passat ja van fer caure els merlets de rajola de la part superior de l'edifici, a més d'una peça de pedra de forma cilíndrica. En aquest sentit, el Centre d'Estudis Argentonins ja fa temps que denuncia l'estat “deficient” de la casa.

Precisament l'Ajuntament d'Argentona està fent els primers passos per poder enllestir un conveni perquè la propietària de la casa modernista la cedeixi a mans públiques i així es pugui reformar. Tot apunta que es demanarà a la propietària una cessió de l'edifici perquè la Generalitat hi pugui destinar pressupost per fer-hi obres de millora.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.