Urbanisme

Refer la zona afectada pel TAV a Girona costa 14 milions

Els treballs podrien estar acabats a final d'any o el primer trimestre del 2014 “si Adif i Foment volen”, diu el regidor Carles Ribas

El pas subterrani entre l'estació nova i la del tren convencional costarà 6,5 milions més

L'Ajuntament de Girona calcula que refer els 27.000 metres quadrats del parc Central, l'antiga plaça Europa i altres zones de l'entorn afectades per les obres del TAV costarà 14 milions d'euros. El regidor encarregat del projecte ferroviari, Carles Ribas, considera que l'actuació no s'ha de cenyir només als espais on s'han realitzat físicament les obres, sinó també a les zones de l'entorn que n'han resultat afectades, com ara el carrer Bisbe Sivilla, el carrer Oviedo i la plaça Montserrat. Les afectacions van des de la brutícia generada, passant pels desperfectes ocasionats i també les pèrdues causades als negocis.

Falta de previsió

El regidor va confirmar que Adif i Foment fa dos mesos i mig que tenen el projecte i que “ara ja no tenen excusa per no fer les obres en el seu conjunt”.

Va criticar, però, la falta de previsió en l'inici de les obres, ja fa cinc anys. Ribas lamenta que no es fessin convenis que detallessin com s'havia de refer la zona, des dels aspectes més generals fins als més concrets, com per exemple els materials que s'han d'utilitzar: “Ens trobem que hem d'estar negociant quin model de banc o de llums s'hi han de posar, perquè aquesta feina no es va fer quan s'havia de fer”, va explicar.

Pel que fa als terminis de les obres, Ribas creu que els treballs podrien estar acabats a final d'any o el primer trimestre del 2014 “si Adif i Foment volen”. En aquest sentit, diu que tot el que pot fer l'Ajuntament és “exigir i pressionar”, i va demanar “unitat” a tots els gironins per fer pressió. Pel que fa a l'acceptació del projecte proposat, Ribas va dir que “és Girona i els gironins que han de dir com ha de quedar, i no Adif”.

On és la ‘Gerunda'?

Respecte al traçat subterrani del tren convencional, el regidor es va mostrar pessimista perquè creu que “no hi ha voluntat de fer l'obra”. Considera que s'ha deixat l'obra “a mig fer”, i ho va qualificar d'“incompliment flagrant” dels compromisos adquirits.

El regidor va recordar que la tuneladora Gerunda hauria d'estar fent actuament el túnel del tren convencional. Ribas es va preguntar “on és la Gerunda?”, i va suposar que a hores d'ara deu estar “desmantellada o foradant en una altra banda”.

Treure el ‘finger'

Una altra de les exigències del consistori és que s'enretiri el passadís que connecta l'estació del tren convencional amb la del TAV. Aquesta obra té el vistiplau tècnic d'Adif –el finançament, però, l'ha de garantir Foment–. Els treballs de construcció d'un túnel que connectés les dues estacions estan valorats en 6,5 milions d'euros. Pel consistori, l'obra és “prioritària” per eliminar el finger i obrir l'edifici d'accés a l'estació del TAV “a tots els barris de la ciutat”.

La CRÒNICA

Sant Narcís pregunta

Jordi Nadal
L'alcalde va anunciar que s'ha trobat una fórmula per compensar als veïns els anys d'obres que han patit

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont; el regidor responsable del projecte ferroviari, Carles Ribas, i un tècnic de l'Ajuntament, l'arquitecte Carles Lloret, es van reunir amb veïns al centre cívic del barri de Sant Narcís ahir al vespre per explicar-los el projecte de reposició de les zones afectades per les obres del TAV. Van ser més d'un centenar les persones que van assistir a l'acte. Puigdemont i Ribas van fer una primera introducció, en la qual van recordar que el període d'al·legacions al projecte de reposició de la plaça d'Europa s'ha allargat fins al 15 d'abril. Van anunciar, a més, que properament es votarà al ple el projecte del parc Central i, més endavant, el de la llosa, als quals es podran fer al·legacions més endavant.

El gruix de l'exposició, però, la va fer Lloret per explicar els detalls de la proposta de reposició que han elaborat els tècnics per a la plaça d'Europa i el parc Central.

El projecte preveu retornar al barri l'escultura metàl·lica d'Andreu Alfaro que abans de les obres estava al bell mig de la plaça d'Europa i que actualment està a la ronda Ferran Puig. L'escultura es posarà enmig d'un espai envoltat d'aigua, a l'inici del parc Central, gairebé allà mateix on era. Just al darrere, ja sobre la llosa, es preveu la construcció d'una pista poliesportiva i darrere l'Estació Jove es farà una zona de jocs infantils i es pensa també en una àrea tancada per a gossos. L'arquitecte va anar resseguint espai per espai el que es proposa fer. Al parc Central es preveu fer una construcció senzilla i diàfana per no hipotecar els possibles usos que es decideixin en el futur per al parc. Pel que fa als edicles, es buscarà la manera d'integrar-los, a fi que no siguin percebuts només com a construccions de serveis. Una possibilitat és crear-hi zones ombrades i posar-hi pèrgoles.

L'exposició va durar trenta minuts i tot seguit van començar les preguntes. Diverses persones es van interessar per la quantitat d'arbres que hi haurà al nou parc. Un veí, per exemple, demanava que se'n posessin entre la llosa i el viaducte, proposta que van acceptar estudiar els representants del consistori.

Un altre veí va demanar per les indemnitzacions. L'alcalde va anunciar que han trobat una fórmula per compensar als veïns els anys d'obres que han patit. Serà una subvenció que bonificarà l'IBI. Els veïns que la vulguin l'hauran de sol·licitar, però, en fer-ho, estaran obligats a fer declaració de la renda. L'alcalde va dir que els propers dies es concretaria aquesta opció. També va dir que es donaria suport a les reclamacions dels comerços que han estat afectats per les obres.

Alguns veïns es van mostrar inquiets per la rampa de l'estació d'autobusos, que farà seixanta metres de llarg i dotze d'amplada. Lloret va aclarir que s'aïllarà amb jardins verticals. Pel que fa a la construcció, va dir que no ha de tenir cap impacte en els habitatges propers. Puigdemont va dir que les obres del carrer Gironella i la plaça d'Europa està previst que acabin al setembre. A l'hora de tancar aquesta edició les preguntes dels veïns encara continuaven.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.