Administracions

Oposició en comú

CiU, C's, ERC, el PSC i el PP plantegen un primer envit conjunt i coordinat al govern de Colau arran de l'enrenou dels assessors

Els grups pacten una proposta de base de funcionament del consistori que avui negocien amb l'executiu

El que havia de ser una negociació més o menys de tràmit sobre una qüestió essencialment logística, s'ha convertit ja en un afer clarament polític que enfronta el govern d'Ada Colau amb el gros de l'oposició a l'Ajuntament de Barcelona. Les converses per acordar unes regles bàsiques de funcionament intern de la corporació durant el present mandat s'han convertit en un serial que, per bé o per mal, s'hauria de desencallar avui en una reunió de la junta de portaveus forçada per CiU, Ciutadans, ERC, el PSC i el PP –la CUP s'ha autoexclòs de la polèmica–, a la qual tots acudiran amb una proposta consensuada d'antuvi. Una aliança tàctica de partits que, per ara, té caràcter purament circumstancial, però que, en funció de com es tanqui aquest capítol, podria ser la base per articular estratègies d'oposició més o menys comunes.

La pedra a la sabata que impedeix que, ara mateix, hi hagi acord és el capítol del repartiment d'assessors. En virtut de l'aplicació de la LRSAL, la corporació ha de reduir –des d'avui mateix– la seva borsa de personal eventual de 163 a 92 treballadors. L'última proposta del govern de BComú és redistribuir la retallada amb l'oposició. D'aquesta manera, l'executiu es quedaria amb 62 dels 120 assessors que ara té, mentre que l'oposició es quedaria amb 30 dels 43 actuals. CiU, Ciutadans, ERC, el PSC i el PP entenen, però, que aquesta distribució és poc equitativa, ja que, entre altres arguments, l'Ajuntament té la capacitat, a través justament d'un retoc de la LRSAL, d'engreixar la seva borsa de personal de confiança contractant-lo, per exemple, com a càrrec. Si es fes així es podrien incrementar els eventuals que correspondrien a l'oposició, i després redistribuir-los per cada partit en funció dels seus representants electes. Aquesta és una de les propostes consensuades que plantejaran en la trobada d'avui.

A banda de discutir qüestions com ara l'organització de les comissions municipals –en principi quatre– i a qui corresponen les seves presidències –en aquests apartats les possibilitats d'entesa són més elevades–, partits com ara ERC plantejaran a la junta de portaveus qüestions com per exemple les retribucions. Els republicans volen un esquema de joc clar sobre quins membres del govern i càrrecs externs s'apliquen les limitacions de sou del codi ètic de BComú –2.200 euros nets al mes– i quins no.

I, finalment, l'oposició també està d'acord a exigir un cert grau de formalitat en la relació amb l'executiu. Què vol dir això? Doncs que en reunions com la d'avui, de rang oficial, exigeixen que hi participi un regidor electe i el secretari municipal que aixequi acta. Això suposa no voler com a interlocutor institucional –en l'aspecte polític, ja és una altra cosa– assessors del partit, com ara Adrià Alemany, el marit de Colau, que va ser qui va dur la batuta en la junta de la setmana passada.

LES FRASES

Confonen (BComú) l'Ajuntament amb el partit. Si això ho hagués fet jo d'alcalde, m'haurien dit de tot
Xavier Trias
President del grup de CIU
Ada Colau està generant un ‘corralito' polític i convertint Barcelona en la capital del despropòsit
Alberto Fernández Díaz
president del grup del pp

Trias: “És un govern de «selfies»”

En la seva primera roda de premsa des que és a la bancada de l'oposició, l'exalcalde Xavier Trias (CiU) va dedicar ahir dures crítiques al nou executiu de BComú. “En comptes de governar es dediquen a anar a la contra, a llançar missatges estereotipats i a fer acudits i selfies –en referència al que es van fer l'alcaldessa i Pablo Iglesias dins un ascensor– que causen una gran desorientació dins i fora de la casa.” Trias també va criticar les formes que han esgrimit, fins ara, Colau i el seu equip, de cert “menyspreu” cap a l'oposició. “Encara no s'han assabentat que no tenen majoria i que això equival a buscar complicitats amb grups i acords en coses bàsiques”, va manifestar el cap de files de CiU, que va posar com a exemple d'aquesta situació la presència del marit de l'alcaldessa, Adrià Alemany, en una junta de portaveus en qualitat d'assessor de BComú. “No tolerarem que confonguin l'Ajuntament amb el partit... No ens reunirem més si les que vénen no són les persones que tenen la representació del consistori”, va advertir Trias. D'altra banda, el president del grup del PP, Alberto Fernández Díaz, va acusar el nou govern de voler convertir Barcelona “en la capital del despropòsit i dels que governen des de la minoria absoluta”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia