Societat

JOAQUIM GASCON

Cap de Servei de Salut Internacional de l'Hospital Clínic de Barcelona

“Encara hi ha gent que viatja sense fer bona profilaxi”

El doctor Joaquim Gascon (Rubí, 1954) va començar a estudiar medicina amb la idea de dedicar-se a les malalties tropicals. Va treballar a Ruanda entre els anys 1982 i 1984, un país del qual conserva un record emocionat
Els immigrants no tenen més culpa en les infeccions que la resta de la població
El canvi climàtic fa que aflorin infeccions tropicals oblidades?
És un factor important en algunes malalties transmissibles, sobretot les que es transmeten per mosquits, perquè fa que l'hàbitat o el cicle del mosquit es trastoqui. Però no és l'únic factor.
No?
Per exemple, el mosquit tigre el tenim aquí, però prové d'Àsia. Va arribar en uns pneumàtics vells. No té a veure amb el canvi climàtic. A més, en alguns llocs del món la gent viu en unes condicions sanitàries precàries.
El mosquit tigre pot transmetre malalties?
El dengue. El virus de Chikungunya...
Estem en risc?
Aquí tenim factors que dificulten l'aparició de les malalties. Millor higiene, un urbanisme més regulat, les cases tenen finestres que es poden tancar, no hi ha el grau de pobresa que es veu en altres països...
Què més hi podem fer?
El govern i els ajuntaments prenen mesures, informen... A banda d'això no es pot fer gaire res més. Per a algunes malalties hi ha vacunes, però no és el cas del dengue ni del virus de Chikungunya. El que cal és reduir la quantitat de mosquits.
Ens n'hem de preocupar?
Les autoritats sanitàries han d'estar alerta, la població ha de saber que existeix això i s'ha de treballar per eliminar els mosquits. Però no s'ha de fer alarmisme.
Jo creia que totes aquestes infeccions era cosa de països pobres...
Als Estats Units hi ha el virus de l'Oest del Nil. I Hantavirus. Com a Europa, sobretot al nord i als Balcans. També hi ha encefalitis, per a la qual hi ha vacuna, en llocs d'Alemanya i Àustria. Les persones que hi van d'acampada han de vigilar.
Però tot això tan exòtic, no era culpa dels immigrants?
A les persones que veiem com els estranys se'ls culpa de tot. Els immigrants no hi tenen més culpa que la resta de la població. Si parlem d'infeccions importades, a banda dels immigrants acabats d'arribar, també hi ha els viatgers.
Gent de casa nostra?
Sí, gent que fa estades curtes a altres països per turisme o feina. Alguns tornen amb malalties, importants per a qui les pateix; però que no es transmeten en el nostre medi. I després hi ha les malalties que sí que es transmeten i que no només són tropicals, sinó cosmopolites.
Cosmopolites?
Malalties que ja les tenim aquí, com ara la tuberculosi. Hi ha immigrants que la pateixen? Sí. Però aquí ja la teníem. De vegades, en lloc d'importar la infecció, alguns immigrants emmalalteixen aquí per les condicions de vida que tenen.
Hi ha algun fenomen que els preocupi?
Tornem a veure casos de persones que vénen al servei amb malària. La malària mata, però té tractament. El continent on hi ha més malària és l'Àfrica. Encara hi ha viatgers que hi van sense fer una bona profilaxi.
El viatger és disciplinat?
Hi ha enquestes europees que diuen que només la meitat ho són.
Vacunar-se no és obligatori?
Només contra la febre groga, i en alguns països. Però si fas profilaxi contra la malària o no, és el teu problema. El viatger ha de ser molt conscient dels riscos i del que pot fer per reduir-los.
Què és més car? Prevenir tothom o curar els malalts?
Depèn. Fa anys, al Regne Unit es va organitzar un gran dispositiu per si mai arribava algun malalt amb un virus molt contagiós. Però mantenir una estructura per a malalties molt rares és caríssim. Ara, per a malalties més freqüents és millor prevenir amb profilaxi i vacunes que no haver de curar.
He viatjat al tròpic i no sé si m'he infectat. En què m'he de fixar?
Potser el signe d'alerta més important és la febre. Hi ha moltes infeccions que la produeixen. Algunes són banals, però altres poden necessitar un tractament urgent, com ara la malària.


Cap de salut internacional de l'Hospital Clínic de Barcelona

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.