cultura

Tortosa exposarà més de 40 elements del seguici popular a la nova Casa dels Gegants

L'adequació de la llotja del parc s'allargarà uns quants mesos

Fins ara, els gegants de Tortosa més antics eren al vestíbul de l'edifici de l'ajuntament, mentre que la resta de gegants, les cucaferes, els nanos i la resta dels elements del seguici festiu estaven dispersos en magatzems municipals, o bé als locals de les entitats que van salvar-los de l'abandonament municipal. L'autor del projecte de la Casa dels Gegants, Joan Iniesta, va recordar que la tradició gegantera de Tortosa té una història de més de 500 anys. Així, als arxius del clavari de la catedral figura que la primera cucafera de Tortosa es remunta a principis del segle XV. Segons Iniesta, la ciutat també pot presumir de tenir documentada «la primera geganta del món». «Fins a l'època del Renaixement, els gegants només eren figures masculines, perquè representaven els guerrers, els reis o alguns sants», va explicar. Iniesta va assenyalar que els gegants anaven vestits de reis, mentre que les gegantes anaven vestides segons la moda de cada època. «Això també ho hem pogut constatar amb les diferents fotografies antigues dels gegants», va afegir-hi.

Iniesta va remarcar que la Casa dels Gegants serà molt més que una exposició, ja que el seguici festiu quedarà instal·lat a la llotja del segle XIV, que és «un espai únic» i «un símbol turístic» enmig d'un parc modernista. De fet, tot aprofitant la reforma integral del parc Teodor González, l'Ajuntament ha tancat la llotja amb vidres de seguretat i ha reparat la teulada, ja que l'edifici tenia problemes de gotelleres. «L'emplaçament definitiu dels elements festius de Tortosa en un espai que serà visitable, cada dia de l'any i sense cap barrera física, és una fita molt important per a la ciutat», va afirmar Iniesta. Segons aquest llicenciat en belles arts, la nova Casa dels Gegants servirà per projectar el patrimoni i la cultura popular de Tortosa a l'exterior, ja que serà un equipament únic a Catalunya. «La llotja i l'exposició seran un lloc de referència», va sentenciar.

La prova de volums, un èxit

GUSTAU MORENO

La demostració que la Casa dels Gegants tindrà un gran impacte a Tortosa va ser la prova de volums que va fer-se el 17 d'octubre passat, quan es van instal·lar a la llotja alguns dels gegants, cucaferes, nanos i altres elements del bestiari. «Va ser un èxit, la gent que en aquells moments es passejava pel parc va quedar molt admirada», va valorar Joan Iniesta. El responsable del projecte de la Casa dels Gegants, que també acaba de restaurar els nanos Marta i Gregori, va detallar que l'exposició quedarà dividida en cinc grans àmbits: les tres cultures (els gegants jueus són els més moderns, fets el 1999); les cucaferes; la Festa del Renaixement; el protocol (amb els entremesos com ara l'àguila, el bou o els cavallets), i els nanos, «que és la manera més tortosina de referir-se als capgrossos», segons Iniesta. En total, hi haurà exposats més de 40 elements del bestiari i del seguici popular, que podrien assolir la seixantena si es continuen recuperant altres figures. Per la seua banda, l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va anunciar que l'adequació de la llotja trigarà uns quants mesos, i que la inauguració de la Casa dels Gegants serà ja a principis del 2010.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.