Medi ambient

Malles per combatre el corc a les Guilleries-Montseny

El projecte Life+Suber vol millorar la lluita contra les plagues

El pla s'aplica en una trentena de parcel·les, repartides entre les Guilleries-Montseny, les Gavarres, l'Albera i el Montnegre-Corredor

El projecte Life+Suber ha cobert 700 suredes d'una finca del massís de les Guilleries-Montseny amb una malla per combatre el corc que les malmet. Dotat amb 1,2 milions d'euros i amb un període de treball de quatre anys, el pla s'aplica en una trentena de parcel·les de quatre massissos forestals, assenyala el director tècnic del Consorci Forestal de Catalunya, Josep Maria Tusell.

Responsables del Life+Suber van exhibir ahir en dues finques del Montseny, a Arbúcies i Sant Feliu de Buixalleu, el nou mètode amb el qual volen ser més eficients contra el corc Coraebus undatus, que malmet “de forma considerable el suro i en redueix dràsticament la qualitat”, exposa el Consorci en un comunicat.

Tusell explica que han començat a utilitzar aquest mètode al Guilleries-Montseny, al Montnegre-Corredor, a les Gavarres i a l'Albera. El treball de combat de les plagues són dues actuacions (de les set) encaminades “a fer trampes contra les plagues”, diu Tusell. A la mateixa parcel·la, s'hi fan quatre treballs perquè els arbres tinguin més vigor i guanyin resiliència, i es treballa en una sureda abandonada.

Buscant una feromona

El Coraebus undatus és un dels grans mals de les suredes. Tusell va dir que “les pèrdues acumulades per culpa d'aquest paràsit s'eleven a 4 milions d'euros anuals a tot Calunya”. El projecte pretén que les malles “permetin capturar viu el corc per tal d'aconseguir una feromona efectiva per al control de la plaga”, diu el Consorci. D'aquesta manera, es podria fer una trampa molt més selectiva.

Els

socis del Life+Suber són el Consorci Forestal de Catalunya, que aplega uns 1.500 propietaris de boscos del país; el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya –centre de recerca–; l'empresa pública Forestal Catalana SA, que depèn del Departament d'Agricultura; el Centre de la Propietat Forestal, organisme del departament, i Amorim Forestal SA.

LA XIFRA

700
malles
s'han posat en suredes del massís de les Guilleries-Montseny per combatre el corc, en el pla Life+Suber.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia