Més d'un miler de persones es manifesten a Santa Coloma contra la corrupció

Demanen la dissolució del consistori i el nomenament d'una junta gestora fins a la convocatòria d'eleccions

Amb xoriços i corbates, els manifestants van voler ahir escenificar de manera irònica el presumpte cas de corrupció que ha portat a presó el ja exalcalde de la ciutat, Bartomeu Muñoz, i el que va ser regidor d'Urbanisme Manuel Dobarco. Convocats per la Plataforma per la Defensa de la Serra de Marina i Can Zam, més d'un miler de persones van cridar consignes contra Muñoz, a qui van titllar de «lladre», i de retruc van aprofitar per criticar la classe política en general. La manifestació també va estar carregada de pancartes. «No especulació, lladres a la garjola» i «Contra la corrupció. Que es podreixin a la presó», van ser algunes de les consignes que es podien llegir.

Amb la marxa, els manifestants van exigir la dissolució «íntegra» de tot el consistori colomenc per tal d'«aconseguir la regeneració democràtica», i també el nomenament d'una junta gestora fins a la convocatòria de les properes eleccions municipals, el 2011.

«Exigim també l'aturada immediata i l'establiment d'una moratòria de totes les obres i projectes en execució i en fase de planejament, especialment d'aquells que actualment estan sota sospita», va dir Àngels Casado, membre de la plataforma. A més, es va exigir la publicació de les declaracions de patrimoni dels membres del consistori quan van accedir al càrrec i la comparació amb la seva situació actual.

La protesta, que va començar i acabar a la plaça de la Vila, va transcórrer sense incidents. Només un reduït nombre de persones van intentar, abans que comencés la marxa, entrar per la força a l'ajuntament, però membres de la mateixa organització ho van impedir, i van calmar també els ànims dels més indignats. Al final de la marxa, es va llegir un manifest.

També a Badalona

La ciutat veïna de Badalona també preveu celebrar, segurament el divendres 13 a la tarda, una concentració ciutadana a la plaça de la Vila en contra de la corrupció, a favor de la democràcia i en defensa de les institucions públiques. La convocatòria, impulsada per l'Associació d'Entitats Socials de Badalona –que aplega una vintena d'associacions locals–, farà difusió de la cita a partir de la setmana que ve per tal que el màxim nombre de col·lectius veïnals, sindicats i polítics s'afegeixin a la manifestació.

Vela vol mantenir-se'n al marge

I.M

El director gerent de serveis de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, Pascual Vela, un dels nou imputats en l'operació Pretòria, va demanar ahir per carta al consistori mantenir-se al marge dels projectes urbanístics que el jutge Baltasar Garzón cita en la seva interlocutòria. Segons fonts municipals, Vela va presentar ahir un escrit a l'alcaldia en què sol·licita «no ocupar-se de cap dels projectes» que a hores d'ara són objecte d'investigació.

Entre les actuacions en les quals Pascual Vela ha intervingut hi figuren el Cúbics de l'avinguda Pallaresa, Doctor Ferran i Ciba 3, diversos aparcaments, el mercat del barri del Fondo, dues expropiacions, el contracte de neteja a l'empresa Limasa i la construcció d'algunes escoles bressol. Vela es va incorporar dilluns a la feina, després de pagar una fiança de 25.000 euros. Aquest fet va provocar les crítiques dels grups municipals del PP i ICV-EUiA, que van qualificar-lo d'«anòmal». En aquest sentit, l'alcalde accidental, Joan Carles Mas, va explicar ahir que Vela és funcionari i que l'Ajuntament ha de reincorporar-lo.

«En quarantena»

El PSC va assegurar ahir que la partida de 400.000 euros d'una esmena als pressupostos de l'Estat destinada a la biblioteca del barri del Fondo de Santa Coloma està en «quarantena» en l'espera que es resolguin els dubtes sobre l'empresa adjudicatària. En veure la presumpta vinculació al cas Pretòria de l'empresa adjudicatària de la construcció de l'equipament, el PSOE va retirar dimecres una esmena que preveia destinar 400.000 euros a la construcció d'una biblioteca al municipi barceloní, segons va explicar ahir el coordinador de diputats i senadors del PSC, Francesc Vallès. No obstant això, segons va detallar, el PSC, de comú acord amb el grup municipal socialista de Santa Coloma, va decidir posar l'esmena «en suspens i en quarantena», en l'espera que es resolguin els «dubtes» sobre l'empresa adjudicatària de l'obra.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.