Un llibre recorda l'afusellament de Josep Fàbrega, alcalde de Palamós

És el vuitè volum d'Aïda Lorenzo i Esther Llorenç sobre la repressió franquista

L'afusellament de Josep Fàbrega i Pou, diputat del Parlament de Catalunya, i altres judicis (CCG Edicions) és el vuitè llibre en aquesta col·lecció de les sempre actives Aïda Lorenzo (Figueres, 1937) i Esther Llorenç (Figueres, 1962), mare i filla i, alhora, filla i néta de Juan Lorenzo, també afusellat i enterrat en una fossa anònima del cementiri de Girona. L'Associació de Familiars de Represaliats pel Franquisme, creada i gestionada per les dues autores, reclama l'anul·lació de tots els consells de guerra («És una vergonya el que estan fent amb Companys. Aquí no hi ha democràcia», diuen) i, també, que s'obrin les fosses on van ser enterrats «talment gossos» els ajusticiats gironins. «No volem cap compensació: simplement demanem que ens tornin els nostres morts i que se'ls dediqui un monument.» Mentrestant, les dues dones continuen investigant i reunint informació sobre els irregulars judicis que van dur milers de republicans a la presó i a la mort violenta.

Josep Fàbrega (1868-1939), alcalde de Palamós en diferents períodes i diputat al Parlament per ERC, fou acusat de ser «molt influent en els ambients rojos i separatistes» i d'haver participat en una reunió a l'Ajuntament de Palamós el 1936, on es va acordar assassinar sis detinguts («Tot i que es desconeix la intervenció que l'acusat va tenir en l'esmentada reunió», diu la sentència). El van condemnar a mort, tot i el seu estat de salut precari, amb quatre persones més.

El llibre, amb pròleg de la presidenta del Consell Comarcal del Gironès, Cristina Alsina, també recull vivències i sentències que van condemnar veïns de Llançà, Estanyol, Puigcerdà, Sant Climent Sescebes, Salt, la Jonquera, Mont-ras, Ogassa i altres localitats de les comarques gironines, els quals van ser jutjats de vegades només «per venjances i problemes de veïnat». Les autores ja preparen una altra obra, dedicada als maquis.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.