La nova llei deixa als comerços aplicar un recàrrec per pagar amb targeta

Els experts dubten que els botiguers cobrin cap plus perquè els compensa més no cobrar en efectiu

L'objectiu de la nova llei, que el Congrés va aprovar la setmana passada, és el d'adequar les normes espanyoles a les comunitàries i, tot i que a diferència d'Espanya hi ha països que l'ús de les targetes de crèdit o de dèbit no és tant estès, es pretenia crear un marc jurídic comú que faciliti el funcionament del mercat únic dels serveis de pagament.

La llei nova declara «nul·la» tota clàusula establerta entre els establiments i els proveïdors de sistemes de pagament, amb els quals s'allibera el comerciant perquè sigui ell mateix qui decideixi si aplica un recàrrec o un descompte als seus clients en funció de la forma de pagament que triïn. Les quotes addicionals que podrien cobrar els comerços per un tipus de pagament específic, no podran superar en cap cas la comissió que paga el comerciant als proveïdors de les targetes.

Els experts, però, no pensen que els comerciants acabin cobrant un plus als clients per utilitzar la targeta de crèdit. «L'efectiu té un cost que es mesura per l'esforç d'anar a ingressar els diners a una entitat d'estalvi o el risc de patir un robatori», asseguren. En aquest sentit, es va pronunciar el secretari de la Confederació Española de Comerç, Miguel Àngel Fraile, que pensa que no es traslladarà al consumidor el recàrrec de les comissions que s'apliquen als comerciants perquè «en cap moment» no es faran diferències entre qui paga en targeta i qui ho fa en efectiu.

La llei ha provocat reaccions entre les organitzacions de consumidors que consideren que la normativa només encarirà les compres amb targetes i, per aquest motiu, recomanen «pagar en efectiu».

Les targetes de crèdit baixen un 8,5%

Els titulars de les targetes de crèdit han baixat un 8,5% en el que va d'any respecte al mateix període del 2008, però han augmentat un 19% els usuaris que les utilitzen per fer compres en establiments comercials, segons el Baròmetre Anual de les Targetes, a l'Estat espanyol, elaborat per MasterCard. Així, el 85% dels titulars de les targetes de crèdit a l'Estat les utilitza per efectuar compres, i la tendència de creixement també s'estén a la utilització per la retirada d'efectiu en caixers, que va registrar un augment del 10% respecte al 2008, i es va situar en el 53,3%.

Malgrat l'augment d'un 12,4% dels titulars de targetes de dèbit, el seu ús va baixar un 9,2% tant en compres en comerços (fins a situar-se en el 68,9% dels usuaris), com en la utilització de caixers per retirar efectiu, on el retrocés mínim va ser de 0,8%. Malgrat que el pagament és la modalitat més utilitzada, aquest opció va baixar un 4%.

Despeses compartides

A més del pagament amb targeta de crèdit, la nova llei afecta els mitjans de pagament més utilitzats com són les transferències i les domiciliacions. Fins ara, a l'Estat espanyol, el que ordenava l'operació a través d'una entitat d'estalvis assumia totes les despeses derivades d'aquesta. En el cas de les domiciliacions era l'entitat emissora dels rebuts qui assumia les comissions per la domiciliació dels rebuts, mentre que en les transferències era sempre l'ordenant el que pagava les comissions. Ara, la nova llei de serveis de pagament estableix com a norma el criteri de despeses compartides, de manera que cada part haurà de fer front a les seves despeses.

A més, a partir de l'entrada en vigor de la nova llei, el termini per sol·licitar la devolució dels rebuts és de vuit setmanes, en contra dels 30 dies naturals que hi havia fins ara i estableix una sèrie de condicions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.