cultura

Òmnium ret homenatge a Francina Boris

L'entitat ha dedicat la sala d'actes a la locutora, a qui recordarà demà

Òmnium Gironès homenatjarà demà la històrica periodista radiofònica Francina Boris (Girona 1915-2013), a qui ha dedicat la sala d'actes de la seva seu a la plaça del Vi de Girona. L'homenatge, obert al públic, serà a dos quarts de nou del vespre, un cop acabi l'assemblea anual de socis.

La junta d'Òmnium Gironès va acordar a principis d'any batejar la sala de juntes amb un nom de dona per fer present el paper destacat que les dones han tingut en tota mena de sectors i activitats ciutadanes. De les cinc candidates que van sospesar, una votació entre els socis va escollir el nom de Francina Boris, una de les veus pioneres de la ràdio i defensora de les emissions en català. Amb només 18 anys, la popular locutora va ser la primera veu femenina de Ràdio Girona, el 1933. Durant la República, va ser nomenada oficialment locutora de Ràdio Associació de Catalunya, i en la postguerra va crear Nostra dansa, el 1942, el programa degà d'informació sardanista i el primer espai radiofònic en català en ple franquisme, que va presentar més de seixanta anys.

Al llarg de la seva carrera, Boris va rebre nombroses distincions, entre les quals destaquen la medalla President Macià, el Premi Nacional de Cultura Popular i la Creu de Sant Jordi. El mes de setembre, les seves nétes van fer donació a l'Arxiu Municipal del fons documental que conservava a casa seva, format per material sonor, fotogràfic i textual datat entre el 1936 i el 2007.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia