cultura

literatura

aniversari

Regust de ‘Pintallavis'

Ara fa tot just 25 anys, el periodista Jordi Cervera es llançava a la piscina i es feia acompanyar del talent de l'artista Carles Amill per publicar la seva primera obra, Pintallavis, que editada per El Mèdol combinava els relats literaris del primer amb els dibuixos elaborats en format típic d'agenda pel segon durant un viatge a Nova York. “Els va fer amb pintallavis de diferents colors i textures i jo li vaig proposar, després d'entrevistar-lo per la secció de cultura del Reus Diari amb motiu d'haver guanyat el Premi Saló d'Artistes Plàstics Baix Camp, l'any 1990, i descobrir aquests treballs mentre tafanejàvem al seu estudi, si els podria acompanyar amb textos poètics”, explicava un Cervera que admet haver-se iniciat “per casualitat” en la seva condició d'escriptor.

Sigui per casualitat o causalitat, dimecres passat, 25 anys després de la concreció d'aquell experiment creatiu, Cervera va presentar al Centre d'Art Cal Massó de Reus el projecte que, editat per Arola, rememora la seva relació amb Amill. Ho va fer en un acte que, de passada, va servir per resumir la seva trajectòria literària coincidint amb una d'aquelles xifres rodones que estimulen la mirada al passat.

Amb regust de pintallavis és un recull de dibuixos guardats al quadern de treball d'Amill que, gràcies a la col·laboració de la família, torna a anar acompanyat per textos destinats a ser també “un cert homenatge” a una figura que forma part d'una generació artística reusenca “a reivindicar”. La de la dècada dels anys vuitanta del segle passat va ser “irrepetible per la seva capacitat creativa”, segons va puntualitzar un Cervera que també va reclamar el paper jugat per El Mèdol en aquella època en l'àmbit local. “No se li ha fet justícia”, comentava Cervera tot rememorant la cura en les edicions i la capacitat de risc al servei de les comarques tarragonines.

Acompanyat per l'exalcalde de Reus, Josep Abelló (presentador de Pintallavis ara fa tot just 25 anys), i pel que va ser director literari d'El Mèdol, Josep Bargalló (herència d'uns temps en els quals es combinava el negoci amb la voluntat d'editar llibres difícils de vendre però amb intensitat creativa), Cervera va reconèixer que dues dècades i mitja han capgirat molt el panorama. “Avui en dia seria molt complicat editar un llibre com Pintallavis –afirmava– i probablement si el portéssim a una editorial ens tirarien escales avall.”

Cervera va tancar l'acte amb la lectura de diversos poemes del llibre, que van recordar, entre somriures del públic, situacions que resumeixen el caràcter reusenc, com quan els nens escopien els pinyons de la coca amb cireres i després rebien més d'un cop per fer-ho. “Avui en dia ja no es podria fer, seria políticament incorrecte”, va comentar l'autor.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia