Societat

Municipal

L'èxit porta Salt a reformular el programa de policia d'escala

S'ha reformat ‘Passadissos nets i segurs' perquè no es podia cobrir tota la demanda i ara es demana coresponsabilitat als veïns

En gairebé cinc anys, s'ha reduït molt el nombre de comunitats conflictives i la percepció d'inseguretat

Se'ls demana impedir l'accés als comptadors i algú de contacte

Renovar-se per no morir d'èxit. Reordenar i actualitzar. Això és el que ha fet l'equip de govern de Salt, d'ERC i IpS-CUP, amb el programa Passadissos nets i segurs, pel qual agents de la policia local patrullen per dins les escales dels pisos, prèvia petició de les comunitats de veïns. El programa el va engegar fa gairebé cinc anys l'anterior govern de CiU i havia anat creixent des de les deu comunitats inicials fins a 62, amb una llista d'espera d'una trentena més. “S'havia creat un tap”, reconeix el regidor de Seguretat, Toni Vidal. A més, en aquest temps la feina feta ha servit perquè en moltes de les comunitats la situació hagi millorat molt –els informes policials revelen una important reducció del nombre de comunitats conflictives i també de la percepció d'inseguretat– i hi havia situacions molt desiguals entre si. Vidal remarca que tenien clar que calia mantenir el projecte, perquè era “positiu i ben valorat”, però, coordinadament amb la regidoria d'Acció Social i Habitatge, que porta Ferran Burch, es va estimar que calia reformular-lo, estipular diversos nivells d'assiduïtat segons criteris policials actualitzats i demanar coresponsabilitat a les comunitats. D'una banda, se'ls ha instat a prendre mesures d'autoprotecció per impedir l'accés als comptadors, després que una prova pilot duta a terme els últims mesos hagi evidenciat l'efectivitat que té a l'hora de dificultar que es pugui punxar la llum. D'altra banda, se'ls demana que cadascuna estableixi un coordinador, una figura que sigui el referent i el contacte directe per als agents. “Fins ara era molt unidireccional. Aquesta figura pot donar molta informació i ajudar a aprofitar millor els recursos”, remarca Burch. A més, se'ls recomana també instal·lar càmeres de videovigilància. Un altre canvi és que les comunitats hauran de renovar la permanència en el programa cada any. Fins ara era permanent i en algunes ja no calia i s'hi continuava anant.

Menys comunitats insegures

En una reunió al juliol es va informar les comunitats del canvi, i van tenir de temps fins a finals d'octubre per apuntar-se seguint els nous criteris. La previsió policial era que se'n podien assumir fins a 50. De moment, el programa renovat s'ha engegat amb 22 comunitats, de les quals quatre o cinc són noves i la resta ja hi eren. Vidal remarca que una de les raons és que el nombre de comunitats conflictives ha disminuït molt i que hi són totes les que policialment es considera necessari que hi siguin. És a dir, en algunes que no s'han apuntat, s'hi patrulla igualment seguint criteris policials. El regidor de Seguretat, a més, subratlla que el programa sempre està obert a noves incorporacions i que, de fet, ja hi ha diverses comunitats en tràmits: “Segurament al final passarem a un volum d'escales més real.”

LES FRASES

Algunes comunitats amb problemes d'inici fa temps que no tenen incidències i no els cal tanta assiduïtat
Toni Vidal
regidor de seguretat

LES XIFRES

Anem coordinats per si calen actuacions socials. Cal distingir les ocupacions per temes socials de les altres
Ferran Burch
regidor d'acció social i habitatge
22
comunitats
hi ha fins ara en el programa reformulat. N'hi ha més ja en tràmits. Com a màxim se n'assumiran 50.
62
comunitats de veïns
hi havia fa uns mesos en el programa, amb una llista d'espera d'una trentena més.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia