Bandes de música en ficció televisiva

Canal 9 estrena el pròxim dimarts Unió Musical Da capo, la nova sèrie d'Albena Teatre i Conta Conta Produccions

Bona part de l'èxit de les sèries televisives té a veure amb la identificació dels espectadors amb els seus protagonistes a través d'uns continguts i una ambientació ben pròxima. I aquesta és la basa d'Albena Teatre i Conta Conta Produccions en la nova sèrie que han ideat per a RTVV. En Unió Musical Da Capo juguen amb un element ben singular del País Valencià que implica milers de persones: les bandes de música.

És clar que sempre es pot caure en tòpics típics i estereotips contraproduents per a la imatge d'un col·lectiu que precisament ha alçat recentment la veu per reivindicar la seua consideració social i cultural. Quan al president de la Federació de Societats Musicals del País Valencià, Josep F. Almeria, es va assabentar del que s'estava cuinant, va témer aquest perill. La seua preocupació inicial, però, es va esvair després d'assistir a una projecció a què el convidaren els artífexs de la trama. Els televidents podran dir-hi la seua a partir del pròxim dimarts, dia de l'estrena per Canal 9, a les 21.45 hores.

En principi, el que s'hi trobaran és una combinació de drama i comèdia que tracta de retrobaments i segones oportunitats, d'il·lusions perdudes que els seus protagonistes intentaran de nou fer realitat. L'acció té lloc en Benitaulell, un poble fictici —els exteriors han estat rodats a Bunyol, Algemesí i Alzira— d'uns 8.000 habitants del País Valencià on hi ha una societat musical que viu hores difícils.

La història comença amb el retorn al poble de Joan, que treballa com a músic a Londres, perquè son pare, Vicent, amb qui fa deu anys que no es parla, ha caigut greument malalt. Vicent és el director de l'agrupació musical de la localitat. En prendre Joan el relleu en la direcció de la banda i es torne a establir al poble, començarà a renàixer l'activitat de la banda i la vida de diverses famílies sofrirà un tomb.

Música en escena

En una sèrie que parla d'una agrupació musical, la banda sonora es converteix en un component fonamental del projecte. El responsable de la creació ha sigut el compositor Arnau Bataller, músic d'Alzira que té ja una important trajectòria internacional, tant en la creació de bandes sonores per a cinema i televisió com en música de concert. La Societat Musical d'Alzira, dirigida per Àngel Crespo, ha gravat expressament la peça de concert i la música de la capçalera que apareixerà en la sèrie. Les peces dramàtiques han sigut enregistrades per un grup de cambra format expressament per a l'ocasió i integrat per reconeguts músics valencians.

Factoria Albena

La marca d'Unió Musical Da Capo la posa la fructífera col·laboració d'Albena Teatre i Conta Conta Produccions, creadors d'altres sèries d'èxit en Canal 9, com ara Maniàtics, Socarrats o Autoindefinits. L'equip de guionistes està coordinat per Carles Alberola, César Martí i Eva Baeza. La direcció és dels realitzadors Rafa Montesinos i Rafa Piqueras. Pel que fa als actors, hi destaquen Sergio Caballero, Iolanda Muñoz, Juli Mira, Cristina García i Josep M. Casany, que donen vida als Colomer, la família protagonista, que té una gran implicació en l'agrupació musical de Benitaulell.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.