Més de dues-centes espècies a l'exposició de bolets de la UVic
Amb la celebració de la Setmana de la Ciència, arriba a la UVic la tradicional exposició de bolets. Enguany l'exposició ha aconseguit aplegar un total de 216 espècies de bolets d'Osona i la Garrotxa, classificats en funció de si són comestibles, tòxics, mortals o sense interès culinari. En el procés d'identificació de les espècies hi ha col·laborat Manuel Tabarés, membre de la Societat Catalana de Micologia.
Tot i que les condicions meteorològiques d'aquestes últimes setmanes no han afavorit la presència dels bolets, aquest no ha sigut un impediment per aplegar una mostra de les més completes que es fan a Catalunya, per la quantitat i varietat d'espècies que s'hi recullen. De les 216 espècies, n'hi ha 46 de comestibles, 10 de tòxiques, 8 de mortals i la resta (152) sense valor culinari.
Entre les comestibles s'hi poden trobar els bolets més comuns com ara: pinenques, rovellons, fredolics, bromosa o llenega, rossinyol, camagroc, trompetes de la mort ... o d'altres menys coneguts, com ara pimpinella morada, esteperols, mollerics.
Entre les espècies mortals hi ha les causants de la majoria d'intoxicacions per bolets: Amanita phalloides (farinera borda), Entoloma lividum i Galerina marginata. La farinera borda és la causant de més del 90% de morts per ingesta de bolets.
Pel que fa als bolets que no tenen interès culinari hi ha alguns ascomicets, de colors vistosos i formes diverses (cassoletes taronja, vermella o bruna), i una gran varietat de bolets típics (amb el peu i barret), alguns amb esponja i d'altres amb làmines, i diversos bolets de soca.
La majoria de mostres de bolets s'han recollit a Osona i alguns a la Garrotxa. En la recollida hi han participat professors i estudiants de la UVic, membres del Grup de Naturalistes d'Osona i també el Tabarés.
A causa de la peremptorietat dels bolets, l'exposició es podrà veure fins demà dimecres.