la contra

El Ripoll tal com solia ser

L'Adenc encapçala una plantada de 2.500 plançons de 9 espècies de vegetació autòctona a la llera del riu

LA PRIMERA PLANTADA. Més de 150 persones van contribuir diumenge a l'inici del procés de recuperació de l'aspecte original del riu Ripoll quant a vegetació autòctona. Es van plantar més de 2.500 plançons, però en dos anys s'espera arribar a les 18.000 unitats vegetals.

L'Adenc i diverses altres entitats col·laboradores, entre elles l'Agència Catalana de l'Aigua, l'Obra Social Caixa Sabadell i el Departament de Governació de la Generalitat, van organitzar diumenge la primera plantada de vegetació fluvial autòctona del projecte Fes reviure el Ripoll!. Una iniciativa de restauració ecològica que engloba el tram del riu que uneix el pas de Sant Vicenç de Jonqueres i el molí de l'Amat a Sabadell, i que va comptar amb la participació de més de 150 persones de totes les edats. En aquesta activitat es van plantar més de 2.500 plançons de 9 espècies de vegetació fluvial autòctona, que des de l'Associació per la Defensa i l'Estudi de la Natura s'espera que comencin a contribuir al fet que l'espai recuperi parcialment l'aspecte original abans de la profunda transformació del segle passat.

Aquesta plantada és la tercera gran actuació de restauració ecològica que s'ha fet en aquest tram. Amb anterioritat ja s'havia portat a terme una primera eliminació de canya americana i una neteja ciutadana de la llera del riu, que dies més tard va ser completada per la tasca del servei de manteniment del parc fluvial del Ripoll, de l'Ajuntament de Sabadell. En aquest sentit, l'objectiu de Fes reviure el Ripoll! no és cap altre que eliminar les espècies vegetals al·lòctones (no pròpies i invasores), com la canya americana (Arundo donax) i el Senecio pterophorus, per substituir-les per arbres, arbusts i herbes autòctones, la llavor de les quals procedeix d'altres indrets del mateix riu, dels seus afluents o de zones properes.

En total, en els quasi dos anys que es preveu que s'allargui el projecte, es volen plantar unes 18.000 unitats vegetals que inclouen tant les herbes helòfites –les que tenen les arrels submergides en l'aigua–, com els arbusts, les lianes i els arbres. La distribució es farà per mòduls, de manera que cadascun inclogui una espècie predominant que estigui acompanyada per d'altres amb unes posicions i unes distàncies determinades. Segons els càlculs, cada mòdul exercirà de focus de propagació d'aquestes espècies i permetrà que s'estenguin per tota la llera del riu Ripoll, especialment aigües avall.

En la plantada de diumenge es va començar per tres tipus de mòduls. Diversos van ser de joncar, amb predomini dels joncs (jonc boval i jonquina), però també el lliri groc, la salicària i el càrex cuprina. Els altres dos van ser el mòdul de sarga, combinat amb el jonc boval i la vinca, i el d'aloc, també acompanyat de jonc boval i vinca.

Fes reviure el Ripoll! també disposa de la col·laboració d'altres entitats: Amics del Ripoll; Associació de Veïns de Can Puiggener; Colla de l'Olla; Federació d'Associacions de Veïns; Fundació Club Natació de Sabadell; Unió Excursionista de Sabadell; ADF de Sabadell; els esplais La Baldufa, L'Esparver, La Ganyota, La Llar del Vent i Xivarri, i les AMPA de les escoles Enric Casassas, Martí i Pol, Ribatallada i Teresa Claramunt.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.