cultura

ciència

Emocions vitals

Les emocions constitueixen l'eix vertebrador de la nostra vida. Biològicament, són patrons de conducta automatitzats que, gràcies a l'activació de determinats grups de neurones del cervell, ens permeten reaccionar de manera ràpida davant qualsevol situació que pugui comportar una amenaça. La por, la ira, l'aversió, l'alegria i la sorpresa són algunes de les emocions bàsiques. Sense emocions no sobreviuríem. I, molt possiblement, sense emocions tampoc no valdria la pena viure. La vida és l'espectacle més meravellós que l'Univers ens pot oferir, sempre canviant i polièdrica, sempre meravellosa. Aquest mes comentaré tres llibres que giren al voltant del cervell, les emocions i la vida.

Meravellar-se amb la vida

Les persones estem en contacte constant amb moltes altres formes de vida. És tan habitual, que generalment no hi posem gaire atenció. També nosaltres som éssers vius i, de fet, la vida és l'element distintiu més important de la Terra. Ara bé, en què consisteix el fet de viure? Què diferencia la matèria viva de la inerta? Com va aparèixer la vida? Per què hi ha tantes espècies diferents? Com han anat evolucionant? Si la vida sembla tan fràgil, com s'explica la seva persistència tenaç? Una meravella anomenada vida és un llibre coral escrit per onze especialistes de la Facultat de Biologia de la UB que explica, de manera planera, amb moltes anècdotes i dades sorprenents, aquestes i moltes altres qüestions fonamentals i fascinants dels éssers vius, des de l'origen fins a la gran diversitat actual, de com interactuen entre ells i amb el planeta. I fins i tot ens proposa unes quantes recerques científiques molt bàsiques que podem fer a casa per meravellar-nos encara més amb el fenomen vital.

Un univers d'emocions

Si volem parlar d'emocions, és imprescindible referir-nos a un dels gran impulsors de l'anomenada educació emocional, el catedràtic Rafael Bisquerra. Bisquerra és director de diversos postgraus sobre emocions i educació emocional i ha escrit nombrosos articles i llibres sobre el tema. Ara ens presenta Política y emoción, un llibre on exposa, analitza i reflexiona sobre el paper de les emocions en la gènesi i la gestió de les opcions polítiques. La por, la ira i el benestar analitzats d'una manera poc habitual però tanmateix extremadament útil si volem conèixer millor per què triem el que triem, i per si volem fer de la política un lloc de trobada i no de confrontació.

El camí del cervell

Finalment, a Ramón y Cajal, ara i aquí, el metge, escriptor i investigador Salvador Macip ens presenta una biografia heterodoxa d'un dels premis Nobel més reconeguts, que va descriure per primer cop l'arquitectura íntima del cervell, construïda per milers de milions de neurones interconnectades. Macip basteix un joc de miralls entre dues èpoques, la de Santiago Ramón y Cajal i la nostra, i combina la biografia personal i científica d'aquest savi d'origen navarrès amb la seva. A través d'aquest joc reivindica el mestratge científic i humanístic de Ramón y Cajal, i ens el presenta com a una persona del segle XIX amb esperit renaixentista, interessada tant per la ciència com per les humanitats i molt allunyada de la imatge d'un friqui de laboratori com algú el podria imaginar. Si hagués de destacar alguna cosa del llibre –jo me'l quedaria sencer, però faré aquest exercici–, escolliria tres de les reflexions sobre les qualitats indispensables que, segons Ramón y Cajal, ha de tenir la recerca científica: independència mental, curiositat intel·lectual i perseverança.

Una meravella anomenada vida
Diversos autors
Editorial: Publicacions i Edicions de la Universitat de Barcelona, 2017 Pàgines: 196 Preu: 16 euros
Política y emoción
Rafael Bisquerra
Editorial: Pirámide Madrid, 2017 Pàgines: 144 Preu: 12,50 euros
Ramón y Cajal, ara i aquí
Salvador Macip
Editorial: Angle Barcelona, 2016 Pàgines: 224 Preu: 14,90 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia