logotip

La independència, a l'agenda internacional

L'interès sobre les consultes ha arribat arreu del món

El referèndum per la independència del 13 de desembre, que es farà a més de 160 pobles de Catalunya i amb més de 700.000 persones amb possibilitat de vot, ha posat Catalunya en l'agenda internacional.

Els dies 9 i 10 de novembre, una delegació de la Comissió Internacional de les Coordinadores per a la Consulta sobre la Independència vam anar al Parlament Europeu, on vam entrar una carta, adreçada al seu president, per informar-lo sobre les consultes i demanar-li que adverteixi l'Estat espanyol sobre la conculcació dels drets democràtics dels catalans.

En una roda de premsa a la seu del Parlament Europeu, amb la participació de molts mitjans d'informació, es va informar de les gestions fetes amb grups com ara ALE/Verds, Sinn Féin, Nieuw-Vlaamse Alliantie, SNP, Plaid Cymru i Swedish Left Party. També es va confirmar la participació com a observadors dels diputats J.G. Talamoni, de Corsica Libera, i G. Sale, de l'IRS.

A partir d'aquí les mostres d'interès no s'han fet esperar. El 19 de novembre, durant una sessió del Parlament d'Escòcia, el diputat G. Paterson va preguntar al ministre d'Afers Estrangers si el govern escocès tenia previst enviar observadors oficials a Catalunya per efectuar un seguiment de la jornada electoral del 13 de desembre. El ministre va afirmar que «seguia amb molt d'interès aquest procés» i que es mostrava «entusiasmat pel seu caràcter democràtic».

El 25 de novembre, al ple del Parlament Europeu, l'eurodiputada nacionalista gal·lesa Jill Evans, del grup d'els Verds, va demanar als líders de la UE que tinguin en compte, en la seva pròxima cimera, les consultes sobre la independència que se celebraran a Catalunya.

El 27 de novembre, Bill Kidd, diputat de l'Scottish National Party al Parlament escocès, va presentar una moció de suport a les consultes sobre la independència.

En aquest moment tenim confirmada la presència de càrrecs electes de Flandes, Irlanda, el Quebec, el Tirol del Sud, Còrsega, Sardenya, el Kurdistan, Euskal Herria, Galícia i les illes Fèroe.

Les consultes per la independència de Catalunya, liderades per la societat civil, han arribat arreu del món. Ara ens cal que el dia 13 de desembre hi hagi una gran participació, perquè Catalunya és un país madur i preparat per ser independent.

(*) Comissió Internacional Coordinadora per la Consulta sobre la Independència de Catalunya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.