«Jo sóc de tió!»

Prop de mig miler de tions de Nadal comencen a voltar pels carrers de Catalunya en una campanya inspirada en el «bookcrossing», que reivindica aquesta tradició davant de la celebració creixent del Pare Noel a moltes llars del país

La vall de Núria, el seny, el pa amb tomàquet, la diada... i el tió de Nadal. O no? Perquè segons a qui li ho preguntem, aquesta tradició nadalenca tan arrelada a Catalunya no viu el seu millor moment, en bona part per culpa dels Reis Mags de l'Orient, però sobretot per la cada cop més creixent presència del Pare Noel en moltes llars de Catalunya. Sense oposar-se frontalment a totes dues tradicions, però, tant l'Albert Torres com l'Àlex Resta van pensar-ne alguna per reivindicar el paper d'aquest simpàtic personatge de fusta en aquestes dates que ara arriben. I tots dos, creatius de l'agència de comunicació interactiva Keepu, són els pares d'una iniciativa que, en menys d'una setmana de vida, ja ha rebut centenars d'adhesions per internet. Amb tot, la campanya, batejada amb el nom de Sóc de tió, es juga al carrer, ja que, inspirada en el bookcrossing –la pràctica de deixar llibres en espais públics perquè els recullin altres lectors i, un cop llegits, el tornin a deixar–, pretén que mig miler de tions voltin per carrers de tot Catalunya.

D'aquesta manera, l'acció vol que aquest Nadal els carrers facin joia amb la il·luminació, els pessebres, els aparadors guarnits... i un munt de tions. «És important no perdre els nostres costums. Formen part de la nostra identitat, de què fem i som», explica Torres abans de rememorar «amb nostàlgia» els dies que a l'escola del seu poble natal, Terrassa, feia cagar el tió. Aclarint que la campanya no és excloent i que «no estem en contra del Pare Noel o dels Reis». Àlex Resta recorda que, a diferència d'aquestes celebracions, la tradició de colpejar el tió esdevé un ritual que «es transmet de generació en generació i que fa participar la família en una escena que dóna caliu». Res més allunyat del caràcter «cada cop més comercial» que per ells tenen els regals que es fan per Nadal o per Reis. «De fet, del tió només s'haurien d'esperar dolços si se l'ha alimentat prou des que arriba a casa, els primers dies de desembre», diuen al·ludint a l'esperit d'aquesta soca, que en els seus inicis proveïa d'escalfor i de llum per guardar la família del fred de l'hivern.

Modernitzar la tradició

Aquesta aposta per recuperar les tradicions més nostrades i per donar-les a conèixer a qui no n'ha sentit a parlar també preveu, però, una voluntat modernitzadora. En aquest sentit, la persona que trobi un dels 500 tions que ja s'estan repartint per les quatre capitals catalanes i per altres ciutats com ara Badalona, Premià o Vilafranca –fins i tot per Nova York o Saragossa, on Torres i Resta tenen previst viatjar aviat– haurà de dirigir-se al web de la campanya –www.socdetio.cat– i introduir un codi d'identificació que trobarà enllaçat al mateix tronc de fusta. Aquest codi donarà accés a l'espai privat del tió localitzat –que podrà ser batejat pel primer que el trobi– i podrà comprovar el recorregut que aquest tió ha seguit fins ara, així com els missatges que han deixat les persones que l'han trobat abans. També existeix la possibilitat d'afegir-hi una fotografia, amb l'únic compromís de tornar a alliberar el tió perquè continuï el seu viatge.

Tal com diu la tradició, l'itinerari dels tions s'haurà d'acabar la nit de Nadal, però fins aquell moment queden dies perquè facin centenars de quilòmetres. Sobretot si continua l'èxit aclaparador dels primers dies de la campanya, que ja ha agafat desprevingut l'equip de prop d'una desena de persones que l'han fet possible. Com una mostra del poder de difusió de les xarxes socials, la iniciativa ja té un grup al Facebook amb prop de 400 amics i un usuari al Twitter amb una cinquantena de seguidors. Segons hi afegeixen Torres i Resta, la campanya no té cap ànim lucratiu. Ells, però, ja es donarien per satisfets si com a mínim «desapareixen els horribles ninots de Pare Noel» que aquests dies ja comencen a penjar de molts balcons.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.